Otthon / Friss hírek / elentés a Lánchíd állapotáról: a híd lényegében bármelyik pillanatban elkezdhet szétesni – hvg.hu

elentés a Lánchíd állapotáról: a híd lényegében bármelyik pillanatban elkezdhet szétesni – hvg.hu

Lehetetlen megmondani, mikor fordul kritikus szakaszba a Lánchíd állapotának romlása, de ez bármikor megtörténhet. A vasbeton szerkezetből darabok hullhatnak a Dunába és a rakpartokra, a pályalemez különösen a déli járdán bármikor elkezdhet beszakadni – állapítja meg egy friss jelentés.

Csak remélni lehet, hogy a komplex hídfelújítás megkezdéséig rendelkezésre álló időszakban nem következik be „nem várt esemény” a hídszerkezetben – egyebek között erre az összefoglaló megállapításra jutott áprilisban az Msc–Főmterv konzorciuma a Lánchíd hídszemléjének elvégzéséről készített jelentésében – írja a Világgazdaság a híd állapotát elemző vizsgálatsorozat birtokába került dokumentumaira hivatkozva.

A vizsgálat szerint általánosságban ugyan elmondható, hogy az öttonnás össztömeg-korlátozás bevezetése minden bizonnyal hozzájárul a Lánchíd állagromlásának lassulásához, a vasbeton szerkezet kapcsán viszont kiemelik, hogy

számítani lehet arra, hogy kisebb betondarabok lehullhatnak a szerkezetről.

Ezek esetlegesen kárt is okozhatnak a híd alatt, az alsó rakparton áthaladó gépjárművekben vagy akár a Dunán úszó járművekben.

A pályalemez vasbeton szegélybordáinak és az azokat alátámasztó acéltartóknak az általános korróziós állapota igen súlyos. A legnagyobb kockázat a déli oldali járdalemeznél áll fenn:

ennek gyorsuló romlása könnyen tömeges lemezbeszakadásba fordulhat át,

ez pedig olyan mértékű balesetveszély rizikóját rejti – ez érvényes az északi oldalra is –, amely esetlegesen szükségessé teheti a hídi járdák lezárását a gyalogosforgalom elől.

A járdalemez bárhol és bármikor átlyukadhat, ennek pontos helye és ideje nem prognosztizálható.

A főváros vezetése és a kormány egymásra mutogatnak a híd felújítása kapcsán: utóbbi szerint Budapest indokolatlanul késlekedik a felújítás elkezdésével, előbbi szerint a kormány nem ad elég pénzt a felújításra, ráadásul nemhogy kompenzálná az önkormányzat járvány és válság miatti bevételkieséseit, de pénzt von el. Karácsony Gergely főpolgármester mindenesetre azt ígérte, Budapest ha belerokkan is, de felújítja a hidat.

A Lánchíd és a Váralagút felújításáért felelős BKK hivatalosan februárban zárta le a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, az eljárást mindkét rész tekintetében eredménytelennek minősítették, mert a legolcsóbb ajánlat is drágább volt a rendelkezésre álló forrásnál.

Tarlós István exfőpolgármester már 2019 októberében elismerte, hogy nem elég a pénz, és közölte: árfelülvizsgálatot rendelnek el.

Az új főpolgármester, Karácsony Gergely megválasztása után azt nyilatkozta, a Lánchíd csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbálják újragondolni a felújítás tartalmát, illetve megnézik, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához. A felújításra a főváros 17 milliárdot szán, a kormány ezt egészíti ki 6 milliárddal.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Závecz: Az ellenzék továbbra is vezet, de a Fidesz kezdi ledolgozni a hátrányát

Októberről novemberre jelentősen, 3 százalékkal (34 százalékról 37 százalékra) nőtt a Fidesz támogatottsága. A második …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: