Otthon / Friss hírek / Mindent beismert a bíróságon a pedofil képek miatt elítélt Kaleta Gábor – hvg.hu

Mindent beismert a bíróságon a pedofil képek miatt elítélt Kaleta Gábor – hvg.hu

A volt perui nagykövet egy évet kapott felfüggesztve és 540 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie. Ügyvédje azzal védekezett, hogy védence mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van.

Mindent beismert a bíróságon Kaleta Gábor volt perui nagykövet, akinek számítógépén több mint 19 ezer, gyerekkorúról készített pornográf képet foglaltak le – írta tudósításában a Blikk.

A diplomatát a járványhelyzet miatt május elején tárgyalás nélkül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az ügyészség ugyanakkor túl enyhének tartotta az ítéletet, súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett.

Kaleta 2019 tavaszán bukott le, amikor egy nemzetközi pedofilhálózatot göngyölítettek fel az amerikai hatóságok. A diplomatát később titokban hozták haza, nagyköveti posztjától tavaly áprilisi hatállyal fosztották meg indoklás nélkül. A történetet idén februárban hozta nyilvánosságra az Index.hu, de a Kaleta ellen már novemberben vádat emeltek.

A Blikk szerint a szerda délelőtt a Budai Központi Kerületi Bíróságon tartott tárgyaláson Kaleta elismerte a vádiratban foglaltakat. Ügyvédje azzal védekezett, hogy a volt diplomata 30 kilót fogyott, mintaértékű jogász életet élt, melynek keretében diplomáciai karriert futott be és szolgálta hazáját.

„Mélyen vallásos emberről van szó, aki rendszeresen gyakorolja a hitét

– mondta az ügyvéd a védencéről, akinek állítólag óriási lelkiismeret-furdalása van.

A portál szerint Kaleta rövid beszédében arról szólt, hogy végtelenül megviselte az ügy a családját, a szülei ismeretlen számról kapnak telefonokat, a céget is zaklatják, ahol munkát kapott.

„Messze azon a mértéken tapasztalatom ezt a nyomást, ami az életemet eléggé megnehezítette” – mondta.

A bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát, illetve 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie

Az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvény három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé, hasonlóan a közokirat-hamisításhoz, fogolyszökéshez, avagy éppen a csoportosan elkövetett garázdasághoz.

Mivel az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja.

Végül 2 év 6 hónapra függesztette fel a büntetést. A bíróság az ügyészséggel egyetértett abban, hogy az enyhítő és súlyosító körülmények mellett nincs szükség végrehajtandó szabadságvesztésre.

Az ítélet ellen fellebbezésnek van helye, az ügyészség és a védelem is 3 napos gondolkodási időt kért. Az előkészítő ülést fél tízkor a bíró berekesztette.

Kaleta 2001 óta állt a Külügyminisztérium alkalmazásában, egyszer sem bukott le az átvilágítások során. Azt a kormányzat nem árulta el, hogy hányszor világították át, de azt megerősítették, hogy a kinevezésekor mindenképpen átesett az öt évre érvényes átvilágításon. Az Országgyűlés külügyi bizottsága februárban tartott ülést az ügyről, de az ott elhangzottakat 10 évre titkosították.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az oltakozók 150 ezer forintot kapnak a Bahartnál

Az Index a birtokába jutott körlevél alapján azt írja, hogy a többségi állami tulajdonban lévő …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: