Otthon / Friss hírek / Havi egy szabadnap: sok cég kihasználja a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket – hvg.hu

Havi egy szabadnap: sok cég kihasználja a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket – hvg.hu

Számos helyen úgy növelték a munkaidőkeretet a cégek, hogy nem egyeztettek a szakszervezetekkel.

Mintegy félszáz feldolgozóipari cégnél hosszabbították meg a veszélyhelyzet idején a munkaidőkeretet a koronavírus miatt kialakult helyzetre hivatkozva, a kormány áprilisban lehetőséget adott ugyanis arra, hogy ezt mindenféle külön egyeztetés nélkül tegyék meg a munkáltatók, írja a Népszava. A koronavírus miatti korlátozások idején kiesett munkaórákat így a megrendelések megszaporodása után akár úgy is ledolgoztathatják majd a munkaadók, hogy egy hónapban csupán egyetlen szabad vasárnapjuk lesz a dolgozóknak. A munkaidő akár napi 10-12 órára is nőhet, s mindezért nem jár majd túlóradíj – hívta fel a figyelmet a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

László Zoltán szerint területükön minden ötödik cégnél meghosszabbították a munkaidőkeretet a korlátozások alatt, ez összesen 42 – elektronikai, fém-, gép- és autóipari vállalatot jelent.

Egy gumiszabály alapján továbbra is lehetőségük lesz a munkaadóknak arra, hogy egyoldalúan 24 havi munkaidőkeretet rendeljenek el. Ráadásul a veszélyhelyzet alatt számos helyen úgy hosszabbították meg a munkaidőkeretet a cégek, hogy arról – pedig ha 6 hónapnál hosszabb időkeretet akarnak, akkor előírás – előzetesen nem egyezettek a szakszervezetekkel.

László Zoltán szerint egészen megdöbbentő volt ez a hozzáállás: amint lehetőséget kaptak rá, még a korábban tárgyalásokra kész partnernek mutatkozó munkáltatók is egyszerűen csak közölték az új feltételeket.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: