Otthon / Egészségügy / Az egészségügy újraindítása után is takaréklángon maradtak a kórházak – 444.hu

Az egészségügy újraindítása után is takaréklángon maradtak a kórházak – 444.hu

Májusban elvileg minden adott volt az egészségügy újraindításához, ez mégsem látszik a kórházi ágyakra vonatkozó statisztikákban. Annyira, hogy az összes ágytípust nézve áprilishoz képest még csökkent is a használatban levő ágyak aránya. Egyedül az aktív ágyaknál látszik másfél százalékos növekedés.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter május közepén jelentette be, hogy a koronavírusos betegek ellátásra felkészített kórházi ágyak harmada újra feltölthető más betegekkel. Azóta újra lehet tervezhető fekvőbeteg-ellátásokat, például műtéteket végezni, és lehetőség nyílt az ágyszámok rugalmasabb kezelésére. Egy korábbi szakaszban, május 4-től újraindították a rehabilitációs ellátásokat és a transzplantációs beavatkozásokat is.

Lehet, hogy júniusban már más volt a helyzet, erről a hónapról még nincsenek adatok. Mindenesetre a nyitást követő néhány hét nem volt elég arra, hogy akár minimálisan is újrainduljon az ellátás. Áprilishoz hasonlóan májusban is majdnem 25 ezerrel kevesebb aktív és krónikus ágy volt használatban, mint februárban, a járványügyi korlátozások előtt.

Az aktív ágyak kihasználtsága 31, a krónikusaké 45, a rehabilitációsoké pedig – a krónikuson belül – 57 százalékkal maradt el a februáritól. A krónikus ágyak kihasználtsága áprilishoz képest is érzékelhetően csökkent, majdnem 4 százalékkal, ami 1210 ágyat jelent. Ezen a két ábrán jól látszanak a változások, az elsőn arányaiban, a másodikon számszerűen:

Áprilishoz képest tovább csökkent a kórházban meghaltak száma is, 9 százalékkal, 6918-ról 6303-ra. Ez majdnem 1400-al kevesebb az előző négy év májusainak átlagánál. Áprilisban 17 százalékos volt a visszaesés márciushoz képest.

Ez annak (is) a következménye, hogy a kormány április elején úgy döntött, a járvány miatt szabaddá kell tenni a kórházi ágyak 60 százalékát azért, hogy szükség esetén koronavírusos betegeket ápoljanak rajtuk. Már abban a hónapban világos volt, hogy nem lesz szükség a 33 ezer üres ágyra, a kormány pontosan 33-szorosan biztosította túl az egészségügyet.

Voltak, akik arra számítottak, hogy a kiürítés és az ellátási zavarok több halálos áldozatot fognak okozni, mint a koronavírus. Ugyanakkor a nagy kórházkiürítés első hónapjában, áprilisban szinte pontosan annyian haltak meg országosan, ahányan ebben a hónapban szoktak.

A KSH még nem közölte a májusi halálozási adatokat. Ha megteszi, látni fogjuk, folytatódik-e ez a tendencia.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: