Otthon / Friss hírek / Szinte minden állami reklámköltés NER-cégekhez kerül – hvg.hu

Szinte minden állami reklámköltés NER-cégekhez kerül – hvg.hu

84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből.

Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél – derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket a G7 gazdasági portál elemzett.

A koronavírus-járvány alaposan megvágta a hazai cégek reklámköltéseit, a piaci költések 7,4 százalékkal estek vissza. Ezzel szemben az állami hirdetések összege 11,6 százalékkal nőtt.

Az adatok a hazai cégeknél elköltött pénzekre vonatkoznak, tehát nincs bennük a Google- és Facebook-hirdetések ára. Ez tavaly 59,2 milliárd forintot tett ki.

Az állami hirdetések növekedése a G7 becslése szerint a piaci visszaesés miatt elmaradt bevételek harmadát pótolta ki. A legnagyobb bevételre a napilapok és a közterületi hirdetők tettek szert a közpénzből, legkevésbé az online médiát érintették.

Az állami reklámköltéseknek 2019 első öt hónapjában még 66, idén már 84 százaléka került olyan médiavállalkozásokhoz, amelyek a NER-hez köthetők. 2020-ban júniusig 24 milliárd forintos volt ez a torta.

A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre, részben más közlésekre szánt pénzek átirányításával.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Die Welt – Egymás után kapja a pofonokat Orbán Viktor nemzetközi téren

A jobboldali Die Welt szerint Orbán Viktor nagyratörő ambíciói nem találtak megértő társaságra. A német lap szerint a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: