Otthon / Friss hírek / Pénzügyi adatok kerülhetnek a személyi igazolványokra – hvg.hu

Pénzügyi adatok kerülhetnek a személyi igazolványokra – hvg.hu

A személyi igazolványt egy hónap múlva már pénzforgalmi szolgáltatáshoz szükséges ügyfél-hitelesítésre is lehet majd használni.

Magyar Közlönyben jelent meg egy belügyminisztériumi rendelet, amely módosítja az állandó személyi igazolvány chipjén ellenőrizhető jogosultságok köréről szóló korábbi jogszabályt.

Napi.hu cikke szerint új elemként kerül be, hogy az igazolvány chipje pénzforgalmi szolgáltatáshoz szükséges ügyfél-hitelesítésre is használható majd. A rendelet augusztus 6-án léphet majd hatályba.

A módosítás korábban a Magyar Bankszövetség tavaly novemberben kiadott javaslatcsomagjában is szerepelt már. Becsei András, a bankszövetség akkori elnöke szerint fontos lenne az, hogy a digitalizált ügyintézési kapukat összekapcsolják, ne beszkennelt pecsétes papírokkal rohangáljanak az ügyfelek az egyik digitális ügyintézési helyről a másikra.

Jelasity Radován jelenlegi elnök pedig azt mondta, fontos lenne, hogy az adatbázisokat összekapcsolják, például az adóhatóság és más hatóságok rendszerét a bankokéval. A hitelintézetek ilyen információk birtokában jobb kondíciókat tudnának kínálni a jó ügyfeleknek.

Tavaly októbertől a személyi chipje már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is, amit a megfelelő eszközzel lehet kiolvasni. Ezek az adatok – hasonlóan a társadalombiztosítási azonosító jelhez (TAJ) és az adóazonosító jelhez – az okmány felületén nem láthatóak.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: