Otthon / Friss hírek / Belemegy a magyar kormány a szuperhitelbe, de csak akkor, ha nem vizsgálják a jogállamiságunkat

Belemegy a magyar kormány a szuperhitelbe, de csak akkor, ha nem vizsgálják a jogállamiságunkat

Rendkívüli ülésnapokat tartanak az Országgyűlésben jövő hét hétfőn és kedden, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás közölte ennek okát is: tervük, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében.

Az Európai Tanács jövő csütörtökön és pénteken ülésezik, a tanácskozás tétje pedig óriási, hiszen az EU történetében eddig sosem fordult elő ilyen közös adósság. parlament

 

A tervezett hitelfelvétel 750 milliárd euró.

A magyar kormány mindig azon az állásponton volt – folytatta -, hogy az eladósodás nem jó válságkezelés, ezért nem tartja szerencsésnek az uniós mentőcsomag irányát, de vannak – főként déli – tagállamok, amelyek pillanatnyi költségvetési helyzete súlyosabb, mint Magyarországé. Ezért Magyarország az EU szolidáris tagjaként hajlandó elfogadni a sajátjától eltérő válságkezelési módot, de nem feltétel nélkül – közölte Gulyás Gergely.

Vétóra játszanak?

A tárcavezetőt kérdezték arról is, hogy az uniós költségvetés esetében elképzelhető-e Orbán Viktor vétója.

Erre azt mondta, természetesen, bármelyik kormányfő esetében ez lehetséges, így a magyar miniszterelnöknél is. Vannak alapvető elvárások, amelyeket ha nem tudnak érvényesíteni, akkor nem tudnak hozzájárulni az uniós csúcs sikeréhez – jelezte.

Simicskó István, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője példát is mondott erre egy sajtótájékoztatón, így kiderült, hogy feltételük alapján

a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.

A parlamenti honlapon elérhető határozati javaslat szövegéből ennél több is kiderül: eszerint az Országgyűlés felhívja Magyarország Kormányát, hogy az Európai Tanácsban a Következő Nemzedék (Next Generation) EU Eszköz és az uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF) elfogadása során a következő alapelvek szerint járjon el:

  • az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük;
  • a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai;
  • a folyamatban lévő, ún. „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni;
  • politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;
  • a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.

Az elvárások -főleg a hetes cikkelyre alapuló eljárások miatt- elég szigorúak, és így okozhatnak még meglepetéseket. A javaslat indoklása szerint a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folyamatban lévő „eljárások évek óta tartanak, semmilyen érdemi eredménnyel nem jártak, nem jogállami kritériumokon, hanem politikai vádakon alapulnak azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek elutasítják a bevándorlást és Európa jövőjét az erős európai nemzetek szövetségeként képzelik el.”

Ezeknek a lezárása elengedhetetlen feltétele annak, hogy közös adósságot vállaljunk, közösen döntsünk az európai nemzetek jövőjéről – írják a dokumentumban.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mészáros Lőrinc cége újabb gigaprojektet nyert el

A Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. végezheti el az Apátfalva- Mezőhegyesi Öntözőrendszer …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: