Otthon / Friss hírek / Kiderült, hogy ki a valódi tulajdonosa a Mészáros Lőrinc által is használt adriai jachtoknak

Kiderült, hogy ki a valódi tulajdonosa a Mészáros Lőrinc által is használt adriai jachtoknak

2018 nyarán az Átlátszó fotózta le, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Ugyanez a gép később többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. A NER-elit köreiben népszerű jacht valódi tulajdonosát azonban eddig egy máltai offshore cég rejtette, most viszont egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a valódi tulajdonosainak kilétét is nyilvánosságra hozták – írja az Átlátszó.

Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.

Két éve az Átlátszó drónvideót készített arról is, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a luxusjachttal hajózik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent. A portál akkor csak annyit tudott közölni, hogy a hajót egy L&L Charter Ltd nevű máltai offshore cég regisztrálta.

A máltai cégadatbázisban az L&L Charter Ltd-ről most az tudható meg, hogy a tulajdonosaként jelölt cég, a PKF Fiduciaries International Ltd. egy másik, tényleges tulajdonost képviselve “birtokol” 1199 részvényt, míg saját jogán egyetlen részvény tulajdonosa. Az uniós direktívának köszönhetően most nyilvánossá vált az is, hogy a cégben 2018 decemberétől Szíjj Lászlót szerepeltetik tényleges tulajdonosként: közvetve (más cégen keresztül) 99,84%-ban a végső tulajdonosa az L&L Charter Ltd.-nek.

Az L&L Charter Ltd nevére regisztráltak egy másik jachtot, az Artemyt is, amiről 2016-ban a Magyar Narancs írt elsőként. Akkor le is fényképezték a hajó fedélzetén Mészáros Lőrincet és a feleségét az Adriai-tengeren. Az most megismert adatok szerint az Artemy továbbra is az L&L Charter birtokában van, vagyis ez a Lady MRD-nél valamivel kisebb hajó is Szíjj László tulajdona.

Az építőipari cégeivel sorozatosan állami és önkormányzati megbízásokat elnyerő tiszakécskei nagyvállalkozónak Mészáros Lőrinccel is több közös cége van, és a Forbes legutóbbi összesítése szerint ő a 4. leggazdagabb magyar.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Die Welt – Egymás után kapja a pofonokat Orbán Viktor nemzetközi téren

A jobboldali Die Welt szerint Orbán Viktor nagyratörő ambíciói nem találtak megértő társaságra. A német lap szerint a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: