Otthon / Friss hírek / Vétózhat majd Orbán az EU-csúcson egy készülő parlamenti határozat szerint

Vétózhat majd Orbán az EU-csúcson egy készülő parlamenti határozat szerint

Országgyűlési határozatban szólítaná fel a kormányt a fideszes többség arra, hogy ne fogadja el az EU hétéves költségvetését és a koronavírus utáni helyreállítási alapot, amíg nem zárják le a jogállamiságról szóló, 7. cikkely szerinti eljárást. Ez áll abban a képviselői javaslatban, amit Kövér László fideszes házelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője nyújtott be még csütörtökön. 

A határozati javaslat aonban nemcsak ehhez kötné Orbán Viktor jóváhagyását az Európai Tanácsban, hanem kötelezné arra is, hogy a tárgyalás során tartsa tiszteletben ezeket az alapelveket:

  • az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük;
  • a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai;
  • politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;
  • a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan;

A javaslat indoklásából természetesen nem maradhatott ki az sem, hogy „az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak”, miközben a Magyarország és Lengyelország elleni – 7. cikk szerinti –, évek óta tartó eljárások „semmilyen érdemi eredménnyel nem jártak”.

A határozatot a jövő pénteken kezdődő EU-csúcs elé időzítették: a brüsszeli találkozót megelőző, annak témájában megrendezendő parlamenti vitanapon fogadhatják el kedden úgy, hogy a közzététel után már hatályba is lép.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta: meg tudnák vétózni a hitelfelvétellel egybekötött gazdaságélénkítő csomagot, de akkor a többi, 26 uniós tagállammal találnák szembe magukat. Bejelentette azt is, hogy az ő feltétele az lesz, hogy a gazdasági kérdéseket ne keverjék a politikával, vagyis ne kössék az EU-s pénzeket a jogállami kritériumokhoz. Ezzel lényegében üzent Angela Merkel német kancellárnak, aki szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, a magyar miniszterelnökkel is vitába szállna a jogállamiság kérdésében.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: