Otthon / Friss hírek / Dudás: ha a kormány elvette a forrást az önkormányzatoktól, akkor vállalja át a feladatot is!

Dudás: ha a kormány elvette a forrást az önkormányzatoktól, akkor vállalja át a feladatot is!

Módosító indítványokat terjesztett be a Jobbik az önkormányzati feladatokkal kapcsolatban – közölte keddi sajtótájékoztatóján Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke, önkormányzatokért felelős szakpolitikusa.

Emlékeztetett, 2012-13-ra az önkormányzatok 1300 milliárd forint adósságot halmoztak fel annak köszönhetően, hogy a kormányok sosem finanszírozták meg a településekhez delegált feladatokat. Dudás az akkori adósságkonszolidációról szakértői vélemények alapján úgy vélekedett, azóta az adósságállomány ismét elérte ezt az összeget, vagyis – vonta le a következtetést – a kormány nem stratégiai partnerként kezeli az önkormányzatokat, hanem egyre inkább ellehetetleníti őket. Felidézte,

Orbánék a veszélyhelyzet elején a gépjárműadó maradék 40 százalékát is elvonták a településektől.

Dudás azt mondta, a 2021-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslataik között szerepelt, hogy a gépjárműadót kapják vissza az önkormányzatok,

hiszen ez az adónem őket illeti.

Ám – húzta alá – a büdzsé azt deklarálja, hogy 2024-ig nem fogják visszaadni a településeknek a gépjárműadót, ami tovább nehezíti a helyzetüket, és ellehetetleníti a kötelező és az önként vállalt feladatok ellátását. A szakpolitikus sérelmezte azt is, hogy a költségvetésből szó nélkül kivették annak a 200 milliárdos hitelkeretnek a lehetőségét, mely biztosíthatta volna a feladatellátás biztonságát.

A jobbikos politikus kiemelte, a gépjárműadóról is rendelkező törvény preambuluma úgy rendelkezik,

ez az adó azért az önkormányzatoké, mert abból nekik a kezelésükbe tartozó közutak karbantartását kell elvégeztetniük.

Dudás azt szeretné, hogy ha a kormány a forrást elvonta, akkor a feladatokat és a vele járó költségeket is vállalja át a kormányzat, így tehermentesítse az önkormányzatokat.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Orbán Viktor bizalmi embere teljhatalmat kapott a bírósági végrehajtói pályázatok elbírálásában

December 7-én mondott le Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, mert az ügyészség szerint …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: