Otthon / Friss hírek / A Fidesz úgy tesz, mintha nem rajta múlt volna, mire ítélhetik a pedofil Kaletát

A Fidesz úgy tesz, mintha nem rajta múlt volna, mire ítélhetik a pedofil Kaletát

Szimpla píárakciót kanyarítottak Orbán Viktorék abból a felismerésből, hogy a társadalom sokkal súlyosabban ítéli meg a gyermekek bántalmazását, mint ahogy az a kormány tetteiből és az álláspontját tükröző büntetőjogszabályokból következik.

Gondolatrendőrséget verbuválna és a bírói mérlegelést is megszüntetné Kocsis Máté, aki most már felháborodott apát játszik annak a Fidesznek a frakcióvezetőjeként, amely mind ez idáig nem különösebben foglalkozott a bántalmazott gyermekekkel és a gyermekvédelemmel. Mindezt az után, hogy Kaleta Gábor volt perui nagykövet egy év börtönbüntetést kapott, két és fél évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, amiért 19 ezernél is több pedofil képet tartott a számítógépén.

Kocsis: A pedofil bűncselekménynél már a gondolatot is büntetni kellene

A pedofil bűncselekményeknél nincs bocsánat, nem lehet megértés – mondta Kocsis Máté.

Az ítélet elementáris felháborodást váltott ki, megengedhetetlenül enyhének minősítették a legkülönbözőbb hétköznapi diskurzusokban, ami előbb-utóbb a kormányra is visszahullott volna, ha Orbán Viktortól Kocsis Mátéig nem állnak be gyorsan a bosszúra éhes kórusba.

Más kérdés, hogy Kocsisnak a jogállami normákkal is nehezen összeegyeztethető tervei köszönőviszonyban sincsenek azokkal a feladatokkal, amelyeket a jogászok és a gyermekvédők javaslatai alapján már rég meg kellett volna oldani, hogy azok a borzalmak ne történhessenek meg a gyermekekkel, amelyek egy-egy ilyen fotó elkészültét megelőzik. De legalábbis Kaleta lebukása után már ne lehessen a témát a szőnyeg alá söpörni.

A lincselésre kész közhangulatban már Kocsis is azt mondja: nincs bocsánat a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban, a jelenlegi szabályozás szerinte nem megfelelő, ráadásul túl nagy a bírói mérlegelés lehetősége. Ezért átfogó jogszabály-módosítási csomagot ígért, méghozzá olyat, amely elriasztja az elkövetőket. „A pedofil bűncselekmények azok, ahol önmagában a gondolat is büntetendő kellene hogy legyen” – adta meg a változtatások irányát a frakcióvezető. A miniszterelnök pedig egyenesen a jogállamiság bizonyítékát látta az ítéletben, mondván, ha az ügyészség és a bíróság a kormány befolyása alatt állna, ötször olyan súlyos büntetést kapott volna a nagykövet.

Orbán a Kaleta-ügyről: Semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak

A miniszterelnök szerint enyhe ítélet született, de a történetnek nincs vége.

A probléma csak az, hogy Magyaroszágon még a kétharmados szabály sem jelentette akadályát annak, hogy a szigorú hierarchián alapuló szervezet élére kizárólag a kormánypártok válasszák meg a legfőbb ügyészt, és ezzel gyakorlatilag a saját emberüket ültessék a vádhatóság élére. Bármit is szigorít a jövőben a kormány, az Kaleta ügyén már nem változtat. Mivel az ügyész elfogadta a Budai Központi Kerületi Bíróság döntését – amely nem mellesleg az ügyészi indítványnak is megfelelt –, a büntetés már nem lehet súlyosabb, marad az egy év, két és fél évre felfüggesztett börtön, vagy akár még az sem. Visszamenőleges hatállyal sem lehet törvényeket szigorítani – legalábbis egy jogállamban.

Álságos a kormánypárti politikusok szörnyülködése azért is, mert az elmúlt másfél évben mindent elkövettek azért, hogy minél kevesebb információ kerüljön nyilvánosságra a nagykövet ügyében.

Forrás: hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Úton van a “mestervakcina” az átkozott vírus ellen

Jó kezdeti kísérleti eredményekről számolt be a CureVac NV biotechnológiai cég és a GlaxoSmithKline Plc …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: