Otthon / Egyéb / Nem akarja tudni, honnan jön az importált szója és marhahús az EU-ba

Nem akarja tudni, honnan jön az importált szója és marhahús az EU-ba

A tavalyi amazonasi erdőtüzek felhívták a figyelmet arra a tarthatatlan kiszipolyozásra, ami Brazíliában az őserdővel kapcsolatban folyik. Azt hihetné az ember, hogy mindez a brazilok és a többi dél-amerikai ország problémája, és nekünk semmi közünk nincs hozzá – csakhogy ez nem igaz. A Science-ben megjelent tanulmány szerint az Európai Unió szójafelhasználásának 41 százalékát, marhahús-mennyiségének pedig 25-40 százalékát Brazíliából importálja, a szójatermesztés és az állattartás pedig a fő mozgatói az amazonasi területek illegális felhasználásának.

Az IFL Science cikke szerint az EU szójaimportjának legalább 20 százaléka, és a marhahúsimport legalább 17 százaléka köthető illegális tevékenységekhez. Ez sem biztos azonban, a számok még magasabbak lehetnek, hiszen nagyon nehéz az exportált árukat visszavezetni azokhoz a farmokhoz, ahol a szója esetében termesztették a növényeket, a marhahús esetében pedig nevelték az állatokat.

A Science-ben publikáló nemzetközi kutatócsoport éppen ezért a nyilvánosan elérhető adatok alapján feltérképezte a régió erdőirtását. A brazil kormány korábban kiválasztott olyan védett területeket, amelyeket állandó védelem alatt álló területeknek nevezett ki (areas of permanent protection, APP), a kutatás pedig kimutatta, hogy az Amazonas magánkézben lévő területeinek 45 százaléka, Cerrado területeinek pedig 48 százaléka nem tesz eleget ennek a szabályozásnak, és valamilyen szinten illegális kitermelés folyik rajtuk.

Az is kiderült, hogy a farmok 2 százaléka volt a felelős az illegális fakitermelés 62 százalékáért.

A szakértők azt szorgalmazzák, hogy ezt a 2 százalékot számolja fel a brazil állam, hogy érdemben is elkezdhesse az illegális erdőirtás felszámolását.

Forrás: 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: