Otthon / Friss hírek / Balaton, NER és állami milliárdok

Balaton, NER és állami milliárdok

hvg.hu térképre tette, kik, hol és mennyi közpénzt kapott a Balatonnál hotelfejlesztésre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy programjából. Summa summarum: 16 hotel tulajdonosának utaltak 43,4 milliárd forintot. Ebben az összegben pedig nincsenek benne a panzió-, illetve kikötőfelújításra odaítélt állami milliárdok.

A Kisfaludy-program 2017-ben indult útjára az MTÜ által, lényege: 2030-ig 300 milliárd forintot költenek szálláshelyfejlesztésre. Mivel vissza nem térítendő támogatásról van szó, a pénz egyik felét az Európai Unió adja, a másikat pedig az adófizetők pénztárcája. Pályázatot benyújtani hotel- és panziófejlesztésre, nagy kapacitású szállodák fejlesztésére, valamint kikötőfelújításra lehet.

A program legnagyobb, milliárdos nyertesei szinte már nem meglepő módon kormányközeli tulajdonosi körhöz köthetők, javarészt az ő érdekeltségeik között osztottak szét 83 milliárd forintot május végén is.

A portál információi szerint szálloda- és mólófejlesztésre eddig országunkban 138 milliárd forintot hagytak jóvá. Ebből a megítélt források kétharmada, 90 milliárd a NER-elitnél landolt. A hvg csak a hotelekre adott támogatásokat szedte össze, kihagyva a panzió- és kikötőfelújításra odaítélt közpénzeket.

A Kisfaludy program balatoni pályázatainak győztesei
A Kisfaludy program balatoni pályázatainak győztesei
HVG

Ezek alapján elmondható:
⦁    43,4 milliárd forintból 16 hotel újulhat meg a Balatonnál,
⦁    Siófokon 3 szálloda,
⦁    Keszthelyen és Balatonfüreden 2-2 hotel,
⦁    Balatonudvarin, Tihanyban, Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Balatonvilágoson, Szántódon, Balatonszemesen és Balatonszárszón településenként 1
⦁    Gyenesdiáson egy új, négycsillagos szállodát építenek 1,73 milliárd forintból
⦁    Balatonfüred a Füred Kemping területén 1,75 milliárdból lesz szintén négycsillagos szálloda.

És a nevek…

Balatonfüreden az állami Bahart Zrt. igazgatósági elnöki posztját is betöltő Szabadics Zoltán vállalkozása, az Sz.Z.Szállodafejlesztő Kft. nyert. A Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában lévő, Balatontourist által üzemeltetett területen luxusszálló épül.

Szíjj László szállodaipari érdekeltségének 5,84 milliárd forint jutott, Szepesi Richárd – aki állami pályázatokon korábban többször is győzedelmeskedett – nemcsak ötcsillagos szántódi és tokaji szállodatervének megvalósításához kapott 3-3 milliárd forintot, hanem ugyanennyi jutott a balatoni hoteljéhez kapcsolódó élményparkra (BalaLand).

A Szíjj László cége által kezelt Minerva Ingatlan esernyőalap – Minerva Green Ingatlanbefektetési részalap az 5,84 milliárdból a Via szálló helyén, Keszthelyen épít ötcsillagos szállodát és apartmanokat (Baron Hotel).

Szintén Keszthelyen a Hotel Helikonból négycsillagos szállodát csinálnának. Tulajdonosa  a Pannon Tessera Hospitalis nevű cég, amelynek meghatározó részvényese volt Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST. A Pannon Tessera Hospitalis a keszthelyi Hullám szálló tulajdonosa is. A felújítandó hotel beruházását a Mészáros Lőrinc-közeli Takarékbank kölcsönéből állják.

Paár Attilának, Tiborcz István üzlettársának sincs oka szomorkodni, hiszen egyik cége 4 milliárdot kapott, míg Jellinek Dániel és Balázs Attila érdekeltségeinek összesen 11,3 milliárd jutott szállodafejlesztésre, közpénzből.

Balatonvilágoson 7,35 milliárd forintból fejlesztik élményközponttá a valaha volt pártüdülőt, a Club Aligát. Ez a Pro-Mot Hungary Kft. tulajdona.

Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös vállalkozása, a tihanyi kastélyszálló 11,5 milliárdot kapott.

A tavalyi esztendőben december 20-án is írtak ki pályázatot, de ezt január 7-én fel is függesztették azért, mert kiderült, kevés az irányár, vagyis a 20 milliárd forint. Ennek a duplájára van igény.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az oltakozók 150 ezer forintot kapnak a Bahartnál

Az Index a birtokába jutott körlevél alapján azt írja, hogy a többségi állami tulajdonban lévő …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: