Otthon / Friss hírek / eddtől utalják a hotelfejlesztésre szánt milliókat, amiből Simicskának is jut – hvg.hu

eddtől utalják a hotelfejlesztésre szánt milliókat, amiből Simicskának is jut – hvg.hu

Szobánként egymillió forint állami támogatásra lehetett pályázni szálláshely-tulajdonosoknak. A nyertesek között van Simicska Lajos és több fideszes képviselő is.

Kedden kezdődnek a Kisfaludy2030 program utalásai, és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A 16 ezer jelentkező közül 14 ezren jogosultak támogatásra. A pályázathoz hasonlóan az elszámolás is egyszerűsített lesz, de tájékoztató videó is segíti az érintetteket – írták.

A május 25-én meghirdetett Kisfaludy2030 szobánként 1 millió forintos fejlesztési támogatást biztosít a legfeljebb 8 szobás szálláshelyek tulajdonosainak. A program keretösszegét korábban 60 milliárd forintban határozták meg. A fejlesztéseket 2020 végéig kell befejezniük a nyerteseknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-ben indította a Kisfaludy programot, amelynek lényege, hogy 2030-ig 300 milliárd forintot költenek szálláshelyfejlesztésre. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, a pénz egyik felét az Európai Unió adja, a másikat az adófizetők állják. A bútorcserétől a napelemig lényegében bármire lehet költeni, akár szauna-, és medenceépítésre is.

Az már korábban kiderült, hogy a program legnagyobb, milliárdos nyertesei kormányközeli tulajdonosi körhöz köthetők. Javarészt ilyen milliárdosok érdekeltségei között osztottak szét például 83 milliárd forintot május végén is, miközben a koronavírus miatt a forgalom összezuhant, az egész szektor máig kormányzati segítségre vár.

Szálloda- és mólófejlesztésre eddig az országban 138 milliárd forintot hagytak jóvá. Ebből – ahogyan azt korábban a Válasz Online megírta – 90 milliárdot, azaz a megítélt források kétharmadát a NER-elit vitte el.

A most megítélt támogatások is szolgáltattak meglepetéssel. Simicska Lajosnak, a Fidesz volt pártpénztárnok a cége, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. is nyert 8 millió forintot a pályázaton, de két fideszes országgyűlési képviselő, Becsó Károly és Becsó Zsolt cégének is jutott 4 millió forint egy hollókői panzióra.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő badacsonyi panzióját is közpénzből fejleszthetik, ahogy Simicska, ő is 8 millió forintot nyert a pályázaton.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: