Otthon / Friss hírek / Micsoda “siker”: 200 millió eurót buktunk, mert a kormány bele akar szólni a civilek ügyeibe

Micsoda “siker”: 200 millió eurót buktunk, mert a kormány bele akar szólni a civilek ügyeibe

Népszava értesülései szerint a magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányával a hármak által finanszírozott projektek megvalósítására, ezért Magyarország eddig több mint 214 millió euróval lett szegényebb. 

A 15 ország közül Magyarország az egyetlen, amely 2014 óta nem jutott támogatáshoz. Összehasonlításképpen: a 2009-2014 közötti időszakban 153 millió euró támogatást használt fel ugyanezekből a forrásokból.

Mint ismert, 2014-ben robbant ki konfliktus a magyar kormány és a Norvég Alap, illetve az EGT Alap országai között a civil szervezeteket segítő programok magyarországi kezeléséről.

Az alapok magyarországi kifizetéseit felfüggesztették és a vitát azóta sem sikerült rendezni.

Orbán Viktor kormánya beleszólást akart abba, hogy mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt, míg a támogatók természetesen ebbe nem mentek bele.

Az EGT/Norvég Alapok egyik kiemelt finanszírozási területe az alapvető jogok és a jogállam tiszteletben tartásának elősegítése, valamint a civil szféra erősítése.

A három EGT ország az EU-val kötött megállapodás alapján azokat az uniós tagállamokat támogatja, amelyekben az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem nem éri az EU 90 százalékát.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: