Otthon / Friss hírek / 71 ezer forintot kell fizetnie egy 150 ezer forintból élő pedagógusnak, hogy újra taníthasson – hvg.hu

71 ezer forintot kell fizetnie egy 150 ezer forintból élő pedagógusnak, hogy újra taníthasson – hvg.hu

 

Megismételt minősítő vizsgát kellene tennie egy pedagógusnak, hogy újra gyerekekkel foglalkozhasson.

Egy fiatal pedagógus otthagyta a tanári pályát, majd néhány hónap után rájött, mégis gyerekekkel szeretne foglalkozni. Ahhoz viszont, hogy ezt meg is tehesse,

újabb minősítő vizsgán kell átesnie, aminek a díja 71 050 forint

– írta az ügyről a 24.hu.

A fiatal tanítónő 2017-ben végzett az ELTE-n, majd egy XIII. kerületi iskolában kezdett el tanítani gyakornokként. 2018-ban jelentkezett a kötelező minősítési eljárásra, de ezt végül nem teljesítette, mert közben felmondott az intézményben.

A nő a céges világba ment dolgozni, ügyfélszolgálati munkatársként dolgozott. Csakhogy időközben rájött: mégis a pedagógusi pálya az, amit hivatásának érez. A tanítónő visszakerült ugyanabba az iskolába, ahol korábban dolgozott, majd pedig jelentkezett a minősítési eljárásra.

A lap szerint egy adminisztrációs anomália részese lehet, mert tájékoztatásként azt a választ kapta, hogy az előző vizsgáját sikertelenként könyvelték el, az újabb pedig már egy „megismételt minősítő vizsgának” számít. Emiatt viszont fizetnie kell, az eljárás pedig több tízezer forintba kerül.

A tanítónő azt mondta: a pedagógusi pályát kizárólag anyagi nehézségek miatt hagyta el, mert frissen végzett tanítóként nem tudott megélni abból a pénzből, amit kapott. Ugyanakkor a mostani összeg kifizetése is gondot okoz neki, amit egyébként méltánytalannak is tart. A nő ezért levelet írt az Oktatási Hivatalnak, remélve, hogy elengedik az összeg kifizetését. A hivatal ezt azonban nem fogadta el, s közölték:

a nőnek augusztus 21-ig ki kell fizetnie a vizsgadíjat.

24.hu azt írja: ha a nő nem rendezi az összeget, az Oktatási Hivatal sikertelennek minősíti a minősítő vizsgát állapítják meg, ez pedig a köznevelési törvény értelmében a pedagógus munkaviszonyának megszűnését jelenti.

A tanítónő jelenleg gyakornok, amiért nettó 150 ezer forintos fizetést kap kézhez minden hónapban. A 71 ezer forintos vizsgadíjat egy összegben kell rendeznie, 30 napon belül.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: