Otthon / Friss hírek / A vártnál nagyobb lehet a magyar gazdaság visszaesése

A vártnál nagyobb lehet a magyar gazdaság visszaesése

Mind az előző évhez, mind a január–márciusi időszakhoz képest két számjegyű mértékben zsugorodhatott a bruttó hazai termék – írja a Világgazdaság piaci szakértőkre hivatkozva. 

Az elemzők szerint idén 4,3 százalékkal maradhat el a GDP a 2019-estől – hasonló mértékű gazdasági krízisre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa –, jövőre 4,5 százalékos felpattanás várható.

Szakértők többsége aránylag gyors talpra állásra számít, már 2021-ben elérhetjük a 2019 végi gazdasági teljesítményt, sőt sokan már a jövő év elején erre számítanak. Azonban akad olyan is, aki szerint csak 2023-ra éri el a GDP a tavaly év végi szintet.

Az elemzői előrejelzések nem számolnak második járványhullámmal.

Mint ismert, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 3 százalékos visszaesésről beszélt nemrég, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban korábban már jelezte, hogy inkább 5 százalék körül alakulhat a GDP csökkenése.

Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese szerint ha ősszel ismét nagyobb járványügyi korlátozások lesznek, a GDP 3,7 százalék helyett 7,4 százalékkal eshet vissza 2020-ban, a jövő évi felpattanás pedig 3,9 százalék helyett mindössze 1,8 százalék lehet

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint az év vége felé és a jövő év elejére fogjuk pontosan látni a válság okozta sebek mélységét.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: