Otthon / Egyéb / Heti 60 millióért bérelhetünk olyan jachtot, amin Szijjártó nyaralt

Heti 60 millióért bérelhetünk olyan jachtot, amin Szijjártó nyaralt

A napokban derült ki, hogy Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter egy hatmilliárd forint értékű, Szíjj László tulajdonában álló adriai luxusjachton nyaralt, miközben elvileg az irodában egyeztetett a belarusz helyzetről.

A G7 utánajárt mégis mennyibe fájna egy hasonló kiruccanás a halandó ember számára, a nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy egy hasonló jacht bérlése egyetlen napra kb. 10 millió forintba kerülne. A negyedik leggazdagabb magyar Lady MRD-re keresztelt hajóját az olasz Benetti szuperjachtgyártó készítette. Ha körülnézünk a jachtbérlési oldalakon, akkor több hasonló típust (Crystal 140-es) is találhatunk.

A YachtCharterFleet-en két Benetti Crystal 140-est lehet bérelni, az egyiket heti 180 ezer eurótól (63 millió forinttól), a másikat 188 ezer eurótól (66 millió forinttól) hirdetik. Egy másik oldalon pedig napi 11 millió forintért lehet bérelni ilyen hajót. Ezek a 10 férőhelyes* Lady MRD-hez hasonlóan 42 méter hosszú, háromszintes hajók, 7-9 fős legénység üzemelteti őket, további képeket itt lehet nézegetni az alaptípusról.

A Külügyminisztérium azt nem árulta el, hogy milyen alapon használta Szijjártó és családja a hajót, ahogy arra sem derült fény, hogy fizetett-e a luxuskiruccanásért, de a hajó besorolása alapján csak ingyen használhatta. A luxusjacht ugyanis abba a kategóriába esik, amelyet a máltai szabályozás alapján nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

De tételezzük fel, hogy valamilyen úton mégis bérelhető a hajó, Szijjártó vagyonnyilatkozata alapján valószínűtlen, hogy piaci árat fizetett volna a hajó használatáért. Havi bruttó 1,97 millió forintos* fizetése alapján nagyjából négy évig kellene bármi kiadás nélkül azért dolgoznia, hogy piaci körülmények között egy hétig béreljen egy ilyen luxusjachtot. Vagyis Szijjártó vagy a spórolás koronázatlan császára, vagy ami valószínűbb, hogy ingyen és bérmentve használta a jachtot.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Szóval Orbán szerint Szájer pedofil? Dehogy. A helyzet ennél rosszabb

„A legkisebb sérüléssel az ellenzék valószínűleg úgy jöhetne ki a csapdából, ha mind megszavaznák a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: