Otthon / Friss hírek / Letagadta az Emmi, pedig személyesen is tárgyaltak a fővárossal az egészségügyi várólisták csökkentéséről – hvg.hu

Letagadta az Emmi, pedig személyesen is tárgyaltak a fővárossal az egészségügyi várólisták csökkentéséről – hvg.hu

Az Emmi szerint nem is tudtak a fővárosi várólisták csökkentésére létrehozott szakmai koncepcióról. Kár, hogy a Fővárosi Önkormányzat júliusban személyesen is egyeztetett róla az egészségügyi államtitkárral, aki támogatásáról biztosította a programot.

Csütörtökön egyhangúlag szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés azt a kétmilliárdos költségvetési támogatást, melynek segítségével daganatgyanú esetén tíz napon belül elkészíthetik a páciensek diagnózisát.

Karácsony Gergelyék a budapesti atlétikai stadion megépítéséért cserébe 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési csomagot kértek a kormánytól. Ennek jelentős részét a járóbeteg-ellátás kapta, évente kétmilliárd forintból viszont a daganatgyanús betegek CT és MR-vizsgálatának várólistáját csökkentik.

koncepciót, mely pluszkapacitásokat biztosít a vizsgálatokra, az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként alakították ki: egész pontosan 31 770 db CT és 9487 MR-vizsgálatot vásárolnak szerződött egészségügyi szolgáltatóktól.

Az Emmi Egészségügyi Szakmai Kollégiumának Onkológia és sugárterápia Tagozata ehhez képest már a bejelentés napján arra figyelmeztetett, hogy a Kásler Miklós vezetésével kidolgozott protokollt kellene követni. Mint írták, a soron kívül kezdeményezhető CT- és MR-vizsgálatok magában hordozzák annak veszélyét, hogy a betegek egy részénél a diagnosztikus sorrend felborul, szükséges vizsgálatok maradnak el, vagy – éppen ellenkezőleg –, felesleges vizsgálatok kerüljenek elvégzésre.

A minisztérium pénteken még tovább ment: közleményükben azt állították, hogy „a főváros a szakmai koncepcióját az Emmivel nem egyeztette, nem is tudjuk, hogy létezik-e”.

Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a hvg.hu-nak ezt azonban határozottan cáfolta. Mint mondta, értetlenül állnak az Emmi közleménye előtt, hiszen az elmúlt fél évben számtalan alkalommal tárgyaltak az Egészségügyi Államtitkársággal és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel is. A támogatói okiratot, az ahhoz szükséges szakmai programot és a Főváros–Emmi–NEAK háromoldalú megállapodást is egyeztették, ezt a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön minisztériumi jóváhagyás után fogadta el.

„Július 24-én személyesen egyeztettünk egészségügyi államtitkár asszonnyal, aki üdvözölte es támogatásáról biztosította a fővárosi önkormányzat programját” – cáfolta az Emmi állításait Havasi.

(Címlapképünk illusztráció.)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: