Otthon / Friss hírek / A tiltás ellenére a vadászkamara behívná a külföldi vadászokat

A tiltás ellenére a vadászkamara behívná a külföldi vadászokat

Közleményben kéri a kormányt az Országos Magyar Vadászkamara, hogy a járvány ellenére engedélyezzék a külföldi vadászvendégek beutazását Magyarországra.

Álláspontjuk szerint a vadászok nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatják, ezért úgy vélik, így minimális az esély, hogy elkapják, illetve terjesszék a koronavírust.

2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től hazánk területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be, Magyarország lezárja határait.

Nem vitatva különböző járványügyi szabályok szükségességét, ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási, a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak. Az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált – közölték.

Hozzátették: megállapíthatjuk, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.

A külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel eljuttattuk az Agrárminisztériumba, bízva abban, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt az eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztráció és szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra. Amint bármilyen információval rendelkezünk honlapunkon és közösségi felületeinken tájékoztatást adunk – olvasható az Országos Magyar Vadászkamara közleményében.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara nemrég lemondott elnöke a vadásznapon szólt a jövőre 55 milliárd forintból megvalósítandó vadászati szakkiállításról és egyben köszönetet mondott Semjén Zsoltnak, hogy a kormány által “kistafírozott” kamarának és megyei szervezeteinek ma már nincsenek anyagi gondjai.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: