Otthon / Egészségügy / Koronavírus: veszélyes bevonat képződik a tüdőn – 24.hu
An Iranian elderly man who has infected by the new coronavirus disease breathes using a ventilator machine for oxygen supply in a COVID-19 section of a hospital in southern Tehran on October 6, 2020. Iranian health officials warn that Tehran has crossed the red line and the medical staff of hospitals will face problems and will not be able to control the new coronavirus disease (COVID-19) outbreak in the country, if people do not follow health protocols. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images)

Koronavírus: veszélyes bevonat képződik a tüdőn – 24.hu

A koronavírus fokozza egy bradikinin nevű anyag termelését, és csökkenti a lebomlását, hatására gélszerű anyag jön létre a tüdőben. A legfrissebb kutatások pedig arra is rávilágítanak, hogy koronavírus-fertőzés esetén a D-vitamin komoly segítséget nyújthat azzal, hogy csökkenti a bradikinin mennyiségét a szervezetben.

Ősz derekán járunk, a hűvös, sokszor párás időjárás miatt javában tart a megfázásos, náthás tünetekkel járó felső-légúti vírusos megbetegedések időszaka, és lassan kezdődik az influenzaszezon is. Mindez a koronavírus-járvány árnyékában jóval komolyabb kihívást jelent, mint korábban, nem csoda, ha szakemberek mindenkit az influenza elleni védőoltás beadatására buzdítanak.

A reklámokból pedig szokás szerint dől ránk a különböző immunerősítő módszerek és készítmények hada, ezek közül pedig talán idén először kap nyomatékos hangsúlyt a D-vitamin. A vegyületet közismerten szervezetünk állítja elő a napfénnyel érkező UV-sugárzás hatására, és zsírban oldódó vitaminról lévén szó, jelentős raktárkészletet is fel tudunk halmozni.

Ám nem eleget ahhoz, hogy a sötét, borongós őszi és téli időszakban végig kitartson, ezért ilyenkor mesterséges pótlására lehet szükség. A D-vitamin immunműködést segítő szerepe ismert, a legfrissebb kutatások pedig arra is rávilágítanak, hogy koronavírus-fertőzés esetén is komoly segítséget nyújthat. Erről, és általában az „immunerősítésről” kérdeztük Dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológust, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát.

Kis mértékben hasznos anyag

A COVID-19 legsúlyosabb formája heveny tüdőgyulladással jár, a beteg halálát a legtöbb esetben oxigénhiány okozza, mert a gyulladt, „bevizesedett” tüdő felülete nem képes elvégezni a gázcserét. Ám hogy miként kapcsolódik ide a D-vitamin, ahhoz előbb meg kell ismerkednünk egy bradikinin nevű anyaggal.

A bradikinint szervezetünk termeli, jelenléte egy bizonyos szintig nagyon fontos, részt vesz a vérnyomás szabályozásában (csökkenti), illetve tágítja a hajszálereket, növeli áteresztőképességüket, amivel javítja az oxigénellátottságot

– magyarázza a 24.hu-nak Falus András.

A vesével kapcsolatban álló, úgynevezett renin angiotenzin rendszer állítja elő, és eddig is ismert volt, hogy magas szintje káros vérnyomáseséshez vezet. A közelmúltban viszont kiderült: a SARS-CoV2 azzal, hogy a sejthez kapcsolódik, fokozza a bradikinin termelését, és csökkenti a lebomlását. Magyarán a fertőzés hatására egyre nagyobb arányban van jelen a betegben, és ez a vérnyomásesésnél jóval súlyosabb következményekkel jár.

Veszélyes bevonat

A gyulladás alatt lévő tüdőben a vírus miatt tehát nagy mértékben feldúsul a bradikinin, végeredményben pedig hatására hialuronsav képződik. Utóbbi olyan, mint egy száraz szivacs, amely nedvesség hatására gélszerűvé válik, gátolja a tüdő oxigénfelvételét. Mintha az ember egy vizes rongyot az arca elé szorítva kényszerülne lélegezni – rettenetes érzés, az amerikai hadsereggel szemben merült fel korábban, hogy ily módon kínozta a 2001-es terrortámadás után elfogott terroristagyanús foglyokat.

Hatása pedig annyira súlyos, hogy az orvosok az eddig rettegett citokinvihar helyett immár veszélyes bradikininviharról beszélnek.

Fotó: Fabio Teixeira / Anadolu Agency / Getty Images

A D-vitamin viszont közvetlen bizonyítékokkal alátámasztható módon gátolja a bradikininszintézist, csökkentve ezzel a szervezetben található mennyiségét. A félreértések elkerülése végett szögezzük le külön is: a D-vitamin nem úgy hatékony a koronavírus ellen, hogy szedésével megelőzhető a fertőzés, hanem az orvosok által megszabott dózis segíti a súlyos betegek túlélését és hozzájárul állapotuk javulásához.

Az immunstimulálás kevés

Ezzel pedig át is kanyarodtunk az immunerősítésre. Az immunrendszert a hirdetések sugalmazására hajlamosak vagyunk valamiféle „felturbózható” szerkezetnek gondolni, mint egy gőzgépet, amibe ha nagyobb mennyiségű szenet pakolunk – különböző immunerősítők formájában –, akkor növelni tudjuk a hatásfokát. A képlet viszont korántsem ilyen egyszerű.

Az immunrendszert könnyű kiemelni, mert szerepe közismert és látványos. De ha maradunk a gőzgépnél, akkor a teljesítmény fokozásához nem elég több szenet bedobálni, hanem szükség van kipihent, megfelelő képzettségű fűtőre, alkalmas lapátra, és magának a szerkezetnek is jó minőségű, magas színvonalon megépített szerkezetnek kell lennie.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: