Otthon / Egészségügy / Müller Cecília: A fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó – 24.hu

Müller Cecília: A fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó – 24.hu

A magyarországi koronavírus.helyzetről tartott online sajtótájékoztatót az operatív törzs. Gál Kristóf, az  ORFK-szóvivő elmondta: csak munkaügyben vagy életveszély elkerülése céljából szabad az utcán tartózkodni éjfél és hajnali 5 óra között, a kijárási korlátozás idején. Pénteken közlik, hogy hány személlyel szemben kellett intézkedniük az első éjszakán.

A Koronavírus.gov.hu-n bővül a tájékoztatás tartalma, gördülő statisztikában közlik a rendőrségi intézkedések adatait.

Feljelentettek egy XVII. kerületi pékséget, mert a kiszolgáló nem viselt maszkot. Három napra bezárták őket, ahogyan egy italkimérő üzletet is. Helyszíni bírságot is kaptak a szabálysértők. Gál Kristóf elmondta: az üzemeltetőknek most még nagyobb a felelősségük, ezért amennyiben nem tartják be az előírásokat, a rendőrség bezárással fogja szankcionálni őket.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elismételte a reggel közölt adatokat, 84 magyar halt bele a koronavírusba az utóbbi 24 órában, hat százalékuknak nem volt alapbetegségük. Egész Európa küzd, rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért minden meg kell tenni a járvány terjedésének megakadályozására — tette hozzá. Müller Cecília szerint több európai országban az egészségügy eljutott teljesítőképessége határára, Magyarországon ezt szeretnék elkerülni.

Meg kell szüntetni azokat a csoportosulásokat, amelyek a vírus terjedését fokoznák. Nagy a felelősségük a fiataloknak, akik talán észre sem veszik, hogy elkapták a vírust, de szeretteiknek hazaviszik

— mondta Müller Cecília, aki azt kérte a fiataloktól, hogy legyenek tisztában saját felelősségükkel.

Elmondta: nagyobb eséllyel kerülnek kórházba az idősek. Kitért arra is, hogy mit kell vinni a kórházba: dokumentumokat (személyi igazolvány, TAJ-kártya, zárójelentések, leletek), lista a rendszeresen szedett gyógyszerekről. Érdemes külön csomagolni a ruhákat, mert vannak olyan kórházak, ahol adnak ruhát a betegeknek. Érdemes saját evőeszközt használni, kivételesen műanyag, eldobható evőeszközök használatát javasolta. Vinni kell alkoholos alapú kézfertőtlenítőt is, ez személyes tárgy, másnak nem szabad használnia. Már érkezéskor kötelező a maszk használata, a kórházakban azonban nincs mód a textilmaszkok tisztítására.

Fontos, hogy amikor lesz vakcina, ahhoz minden magyar az első körben hozzájusson — jelentette ki újságírói kérdésre. Az oltás beadása önkéntes és ingyenes lesz. a kormánynak vannak információi arról, hogy hol tart az oltóanyag fejlesztése. A kiemelt csoportba dolgozók, így az egészségügyi dolgozók elsőként vehetik fel az oltást.

A fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, ez az arány a járvány kezdete óta igazolt 95 ezer fertőzöttre vonatkozik.

Müller Cecília szerint európai viszonylatban ez egy jó adat.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sürgősséggel szavaztatják meg az Országgyűléssel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a plenáris ülés azt a törvénymódosítást, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: