Otthon / Egyéb / A veszélyhelyzetre hivatkozva semmisíttetné meg az NVI a tatai népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat – merce.hu

A veszélyhelyzetre hivatkozva semmisíttetné meg az NVI a tatai népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat – merce.hu

Mivel az Országgyűlésnek még meg kell szavaznia az újabb rendkívüli jogrendről szóló törvényt, a kormány addig is hozott néhány átmeneti, a járvány elleni védekezést célzó rendelkezést. A tegnapi napon lépett hatályba például az a – csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent – kormányrendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így tegnap óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen október közepén indult népszavazási aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várni a rendelet visszavonását (ami valószínűleg a 90 naposra tervezett veszélyhelyzet végével következik majd be). A tatai civilek ezért tegnap be is zárták aláírásgyűjtő irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást, az azonban őket is meglepetésként (vagy inkább derült égből villámcsapásként) érte, amit ezután tudtak meg: Dr. Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában kifejtette, külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Telefonon elértük Szalay Ildikót, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítóját, aki azt mondta, jogászaik bíróságra, ők pedig tüntetés formájában utcára viszik az ügyet.

Az aláírások megsemmisítése ugyanis hatalmas veszteség lenne a helyi civileknek, hiszen hatezernél is több aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben, bőven túlteljesítve ezzel a népszavazás kiírásához törvényileg szükséges 4175 darabot.

„Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk”

– mondta Szalay Ildikó. Vagyis hiába lehetne a már összegyűlt aláírásoknak köszönhetően jó eséllyel népszavazás Tatán, a HVI nem hajlandó befogadni az íveket.

Dr. Karlosák Edina jogász a Mércének azt mondta, a kormányrendelet csak azt írja elő, hogy a népszavazási határidők megszakadnak, majd a veszélyhelyzetet követően újrakezdődnek.

„Ez a jogértelmezés a jogszabályból abszolút nem következik, ugyanakkor a jogszabályban az időközi választásra vonatkozóan is van rendelkezés, ami kimondja, hogy a támogatói íveket 15 napon belül le kell adni, és meg kell semmisíteni. Akár a jogszabályi környezetet nézzük, akár a nyelvtani értelmezést, a helyi népszavazásra vonatkozó aláírásgyűjtő ívekre ez a megsemmisítési kötelezettség nem vonatkozik”

– mondta.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kövér László szerint a Fidesz lehetővé tette a rendes magyar feltámadást

„Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk”, ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: