Otthon / Egyéb / Balog Zoltán a Fidesz pártalapítványából is pénzelte az egyházat, ahol püspökké választották – atlatszo.hu

Balog Zoltán a Fidesz pártalapítványából is pénzelte az egyházat, ahol püspökké választották – atlatszo.hu

Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület csütörtökön, megbízatása hat évre szól. A volt miniszterelnöki főtanácsadó, országgyűlési képviselő, és EMMI-miniszternek van még egy jelenleg is érvényes pozíciója, ő a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A Fidesz pártalapítványától október elején közérdekű adatigénylésben kérdeztük, milyen református szervezeteket támogattak az elmúlt években.

Kavecsánszki Ádám, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója sokáig nem értette pontosan a kérdésünket, és csak tegnap, a püspöki szavazás lezárulta után küdött érdemi választ. Először az volt a kifogása, hogy nem jelöltük meg milyen időszakra vagyunk kíváncsiak, másodszor definíciós problémái voltak, mindkétszer az adatigénylés pontosítását kérte.

Így végül azoknak az elmúlt öt évben támogatott szervezeteknek a listáját kértük, amelyeknek az elnevezésében szerepel a „református” szó.

A válasz tegnap jött meg, nem sokkal a Balog Zoltán püspökké választását hírül adó közlemény előtt (de legalább jött valamilyen válasz, manapság már ennek is tudunk örülni). A Fidesz pártalapítványától kapott táblázatban az látszik, hogy rendszeresen támogatták a kuratórium elnökét most püspökké emelő egyházkerületet, és más református szervezeteket is.

Forrás: Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

Összehasonlításképpen kértünk egy listát ugyanerről az időszakról azokról a támogatott szervezetekről is, amelyeknek az elnevezésében szerepel a “katolikus” szó, erre egyelőre nem érkezett válasz.

Nem minden egyháztag örül a kormánypárti nyomulásnak a Magyarországi Református Egyházban: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook posztjában tegnap azt írta, hogy

“Ma a Református Egyház püspököt választott és az Isten helyett Mammon előtt hajolt meg. Balog Zoltán választása mellett egyetlen érv lehetett: a Fidesztől várt pénzhalmok ígérete. Balog kulcsszereplőként asszisztált a legszegényebbeknek szánt EU-s pénzek ellopásához, többek között az ő védence volt a romáknak szánt milliárdokat elcsaló Farkas Flórián is. Az Egyház azonban a pénz bűvöletében még saját szabályait is átírta, csak hogy Balog püspök lehessen.”

A Fidesz pártalapítványáról legutóbb azt írtuk, hogy másolt tanulmányokért fizettek tízmilliókat egy belga politikusnak éppen akkor, amikor Magyarország ügyében egy jogállamiság vizsgálat zajlott az Európa Tanács parlamenti bizottságában.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Óriási megszorításról döntött a kormány, módosítanak a rezsicsökkentésen is

A különadókból várt idei 800 milliárd és egyéb adóemelésekből beszedni tervezett 100 milliárd mellett a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: