Otthon / Egészségügy / Egyre hosszabbak a várólisták az influenza elleni oltásra, a vakcina miatt aggódnak az orvosok – 24.hu

Egyre hosszabbak a várólisták az influenza elleni oltásra, a vakcina miatt aggódnak az orvosok – 24.hu

A megkérdezett 20 háziorvos 90 százaléka arra panaszkodik, hogy hiába nagy az érdeklődés, már alig tudnak mivel oltani influenza ellen. Sok körzetben kétséges, hogy jut-e vakcina a krónikus betegeknek, pedig a kormány ingyenes oltást ígért — írta meg a Népszava.

A lapnak Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos, az ellenzéki DK fővárosi egészségpolitikusa azt mondta:

Összesen két ampulla influenza elleni vakcinám van, ezek kivételével az összes kapott, vagyis 238 oltást beadtam és még legalább 150-en várakoznak. Egyetlen hét alatt fogyott el az egész szezonra szánt adag. A területi ÁNTSZ-nél azt ígérték, ha lesz utánpótlás, szólnak. Egyelőre nem jelentkeztek.

Tavaly és az azt megelőző években a készleten lévő Fluart háromkomponensű vakcina körülbelül 50-60 százaléka fogyott el, de most a szokásos érdeklődés többszörösével kell számolni, miután Orbán Viktor szeptember 11-én arról beszélt, hogy idén mindenki térítésmentesen megkaphatja a oltást.  Azonban amikor a miniszterelnök megtette szeptemberi bejelentését az ingyenes oltásról, a vakcinából már nem lehetett nagyobb mennyiséget gyártatni, hiszen a szokásos éves adag, az 1,3 millió ampulla már rendelkezésre állt. Újabb adagok gyártása fél évbe telik, vagyis nem lehet csak úgy „berendelni”. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, ezt követően az állam megvette a Sanofi gyógyszertári piaci forgalomra szánt Vaxigrip négykomponensű oltóanyagának 100 ezer ampulláját, de valószínűleg ez sem lesz elég.

vészesen fogynak a készletek. Egerben, Horváth Gábor 3000-es betegszámú körzetében már a második adag oltást kezdik adni. 260 jelentkező az elmúlt két hétben már megkapta a vakcinát, az újabb 260-as csomag pedig a napokban érkezett. A háziorvos szerint a korábbinál jóval többen jelentkeznek: tavaly például a rendelt 260 adagból a szezon végén 47 megmaradt, idén ilyesmiről nincs szó. Egertől pár kilométerre Ostoroson, Darvai László szintén 3000 fős körzetében is kevésnek bizonyult a vakcina, az első körben megkapott 300 adag lassan elfogy és még várnak az újabb, 300 darabos rendelés megérkezésére. A Népszavának több orvos is hasonló tendenciáról számolt be.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: