Otthon / Friss hírek / Vétót ígért, de már előre eltervezi az uniós pénzköltést a kormány – napi.hu

Vétót ígért, de már előre eltervezi az uniós pénzköltést a kormány – napi.hu

A következő négy évre az útprogramra 583 milliárd forintot irányzott elő a kormány, amelyet a 2021 és 2027 közötti európai uniós programozási időszak forrásaiból akar finanszírozni. A magyar miniszterelnök azzal revolverezi az EU-t, hogy a jogállamisági kritériumok miatt megvétózza a következő 7 éves költségvetést.

Magyar Közlönyben megjelent határozat a következőképpen bontja meg az egyes évek között az 583 milliárd forintot:

  • 2021-re 232 milliárd,
  • 2022-re 192 milliárd,
  • 2023-ra 107 milliárd,
  • 2024-re 54 milliárd forint.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy vizsgálja meg az útprogramban tervezett projektek megvalósításához, az európai uniós finanszírozás lehetőségeit. Ennek eredménye alapján tegye meg a szükséges intézkedéseket az európai uniós finanszírozás érdekében.

Az uniós finanszírozás körébe tartoznak a 2021-2027 közötti európai uniós programozási időszak forrásai – benne a Helyreállítási és Ellenálló Képesség Eszközzel.  Az útprogram finanszírozását az utóbbi terhére haladéktalanul át kell forgatnia a miniszternek, amint erre a vonatkozó európai uniós szabályozás lehetőséget biztosít.

A kormány a napokban arról is határozott, hogy 2 milliárd 864 millió forinttal megemeli az új mohácsi kikötő uniós támogatását, így a teljes költség közelít a 8 milliárd forinthoz. A 2,8 milliárdos többlet-költséget is a 2021-2027 közötti európai uniós programozási időszak forrásai terhére forgatnák át.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter: Nem ítélek el senkit és nem is rekesztek ki senkit

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztjában reagált azokra a kritikákra, melyeket ő és pártja …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: