Otthon / Friss hírek / Gulyás Gergely szerint a migránsok miatt vétózott a kormány

Gulyás Gergely szerint a migránsok miatt vétózott a kormány

Bár a hétfői napon még amiatt támadta a kormány az Európai Unió jogállamisági feltételeit, mert nem tartalmaz elég konkrétumot, két nappal később a kormányzat már úgy tálalta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azért vétózta meg az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot, mert Brüsszel migránsokat akar betelepíteni. 

Gulyás Gergely a mai kormányinfón szintén azzal védte meg a kormány álláspontját, hogy az Európai Unió már régóta azért támadja Magyarország kormányát, hogy nem akarnak migránsokat betelepíteni az országba.

“A magyar kormány értelmezése szerint Brüsszel azt tekinti mintaállamnak, aki beengedi a bevándorlókat”

– nyomatékosította Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy két azonos tartalmú támadás történt tegnap és ma a kormánnyal szemben. Szerinte Soros György és a magyar ellenzék is hasonlóképpen támadta a kormányt.

„Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogunk elfogadni.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy a jövő szerdai kormányülésen értékeli az eddigi szigorítások eredményét. Főként a határok mentén látni a járvány erősödését, ami az ingázók miatt lehetséges.

Kiemelte, hogy pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben.

Mint ismeretes, a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni – fűzte hozzá.

A miniszter közölte, hogy a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik.

Szót ejtett arról is, hogy hazánk hat és félmillió adagot kötött le az AstraZeneca vakcinájából, illetve a Janssen amerikai vállalatnak is harmadik engedélyezési fázisban van a vakcinája, ebből is több mint 4 millió adagot kötött le a kormányzat, a Pfizer oltónyagából, mintegy 4 millió 439 ezer adagot.

“Ez 12 millió adagot jelent, s amint lesz lehetőség hazánk meg is rendeli azokat. Ha az összeset sikerül megrendelni, akkor az 36 milliárd forintba fog kerülni.”

– összegezte a kancelláriaminiszter.

Kérdések

A Magyar Nemzet és az Inforádió arról érdeklődött, hogy tárgyalt-e a kormány a további szigorításokról, de ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy még nem történt meg. Ugyanakkor leszögezte, hogy

Ha a helyzet nem javul, a kormány készen áll arra, hogy az eddiginél is szigorúbb korlátozásokat hozzon.

Az Uniós vétóval kapcsolatos kérdésre úgy reagált Gulyás, hogy Uniós költségvetésre mindenképpen szükség van. Hozzátette, Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió védje a pénzügyi érdekeit, a korrupcióellenes intézkedéseket is, sőt az utóbbival kapcsolatban szigorúbb szabályokat is hajlamosak lennének támogatni. Gulyás azonban azt nem támogatná, hogy állítása szerint “politikai kérdéseket ne Budapesten, hanem Brüsszelben döntsenek el.”

A HVG az iparűzési adóról érdeklődött, ezzel kapcsolatban a kancelláriaminiszter azt mondta, hogy az erről szóló javaslat még nem érkezett meg a kormányhoz, de minden adócsökkentési tervet mérlegelni fognak a közeljövőben.

A karácsonnyal kapcsolatban Szentkirályi Alexandra úgy felelt, hogy jelenleg a mostani szabályokkal kell számolni, vagyis 10 fő alatti családi rendezvényekre van lehetőség, a karácsonyi és a szilveszteri buli viszont kizárt. Gulyás szerint karácsonyra akkor lehet enyhítést várni, ha radikálisan javulnak a számok.

Elmondta azt is, hogy jelenleg nincs döntés az iskolák és az óvodák bezárásáról. A kormány jövő szerdán értékeli a helyzetet és dönt a jelenlegi intézkedések esetleges szigorításáról.

Az óraátállítással kapcsolatban úgy reagált a kancelláriaminiszter, hogy jelenleg most égetőbb problémái is vannak a kormánynak, mintsem, hogy ezzel kérdéssel foglalkozzon.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: