Otthon / Friss hírek / A vétó miatt magára maradhat a magyar és a lengyel kormány

A vétó miatt magára maradhat a magyar és a lengyel kormány

A V4-ek mindegyik országa tűz alatt van az EU-s intézmények részéről.

– nyilatkozta Deutsch Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorban csütörtök este.

Deutsch Tamás
Deutsch Tamás EP képviselő Fidesz
facebook

A Fidesz EP-képviselője azt állítja, hogy a magyar és a lengyel kormány migrációs politikája miatt, a lengyelek, a magyarok és a csehek is brüsszeli nyomásgyakorlás alatt állnak, de a szlovákokkal egyelőre kesztyűs kézzel bánnak. Hasonló nyilatkozatokat tett a témában korábban Orbán Viktor és Varga Judit igazságügyi miniszter is amikor a beígért vétóról kérdezték.

Ez ostobaság!

– kommentálta a migrációval és a vétóval kapcsolatos magyar kijelentéseket Tomáš Valášek a szlovák parlament európai ügyek bizottságának elnöke.

Tomáš Valášek
Tomáš Valášek a szlovák parlament európai ügyek bizottságának elnöke
facebook

Szerinte az EU-s költségvetési tervezetben és a világjárvány miatt létrehozott segélycsomagban nincs szó a migrációról. Ezt a véleményt erősítette Ivan Korčok szlovák külügyminiszter is a témában néhány órával Deutch Tamás megszólalása előtt tartott videokonferencián.

Szlovákia a jogállamiság területén nem hajlandó semmilyen kompromisszumra és nem szórakozhatunk a gazdaság fellendítésével. Tárgyalni fogok a V4-es kollégákkal a lehetséges megoldásokon és megpróbálom nekik elmagyarázni, anélkül, hogy nyomást gyakorolnék rájuk, hogy jelen pillanatban minden ország előtt hatalmas lehetőség áll, hogy az Európai Unió egészét átsegítsük a válság okozta gazdasági nehézségek következményein.

– jelentette ki Ivan Korčok szlovák külügyminiszter. Lényegében ugyanezt mondták a cseh a szlovén és a román kormány vezetői is, amikor a magyar és a lengyel álláspontról fejtették ki véleményüket. Tomáš Petriček cseh külügyminiszter szerint, Csehországnak első számú érdeke, hogy még idén, tehát a jelenlegi német elnökség idején a felek megegyezésre jussanak, de ebben támogatja a prágai kormányt a cseh ellenzéki párt is.  EP-képviselőjük Mikuláš Peksa, aki weboldalán bírálta a belengetett vétót.

Ahelyett, hogy saját országaik belső működésével foglalkoznának, Lengyelország és Magyarország inkább megszegné az EU-s megállapodást, amely alapján megmenthetnénk közösségünket a gazdasági krízistől.

– hangsúlyozta Mikuláš Peksa.

Románia szintén nem támogatja a magyar-lengyel tandemet. Ludović Orban, román miniszterelnök kijelentette, hogy a jogállamisági feltételek összekapcsolása az uniós forrásokhoz való hozzáféréssel lehetővé teszi, hogy az adófizetők pénzét tisztességes és ésszerű módon használják fel az adott országok nemzetállami szinten.

Ennél azonban árnyaltabb a helyzet Szlovéniában. Bár Janez Janša szlovén miniszterelnök első nyilatkozataiban támogatta a lengyel-magyar vétó-szándékot, de a nagy nehezen összeállt szlovén kormánykoalíció kisebb pártja az Új Szlovénia Párt, azonnal elhatárolódott a miniszterelnök nyilatkozatától. Matej Tonin szlovén védelmi miniszter szerint Jansa megnyilvánulása magánjellegű volt, és a kormányból senkivel nem egyeztetett előtte. Ennél még élesebben fogalmazott a koalíció másik tagja.

Szlovénia számára és olyan problémás országok közé sorol, amelyekhez soha nem tartoztunk.

– közölte Tomaž Gantar, a Szlovén Demokratikus Nyugdíjas Párt elnöke.

Tomaz Gantar
Tomaz Gantar
facebook

Mint ismert, Magyarország és Lengyelország múlt kedden jelentette be, hogy megvétózzák az Európai Unió következő hétéves költségvetését (1,1 billió euró) és a koronavírus világjárvány miatt bevezetett úgynevezett helyreállítási alapot (750 milliárd euró). A két költségvetési csomag összege közel kétezer milliárd euró, amit a tagállami vezetőknek 2020 december végéig kellene elfogadni, mivel csak ebben az esetben kezdhetnék meg a kifizetéseket a tagállamok felé 2021 januárjában.

Ha a magyar és a lengyel kormány ragaszkodik álláspontjához és a jogállamiság betartatása miatt vétót emelnek, akkor a szlovák a cseh a román és a szlovén vezetés szerint is nehéz idők várnak egész Európa gazdaságára. Ebben az esetben, 2021 januártól ideiglenes költségvetést kell alkalmazni, csakhogy ilyenkor a felújítási alapból már nem lehet támogatásokat szerezni. Elképzelhető ugyanakkor egy olyan megoldás is, hogy a segélycsomagot mint államok közötti megállapodás alapján fogadnák el az EU-s kereteken kívül. Így viszont Magyarország és Lengyelország kimaradhat az EU-s pénzforrások elosztásából.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: