Otthon / Egészségügy / Engedélyezték egy orosz biofegyverlabor vakcináját is – napi.hu

Engedélyezték egy orosz biofegyverlabor vakcináját is – napi.hu

Emelték a tétet az oroszok a koronavírus-vakcinák hatékonysági versenyében, a magyar kormány által is kinézett oltásuk beadása esetén szerintük több mint 95 százalék az esélye annak, hogy a páciens nem betegszik meg. Az európai gyógyszerhatóságok kapcsolatban vannak ennek a készítménynek a fejlesztőjével.

A legismertebb orosz koronavírus-vakcina fejlesztői a készítmény harmadik fázisú tesztelése közben szerzett eredményekre hivatkozva azt állítják, hogy oltásuk több mint 95 százalékos hatékonysággal véd a lebetegedés ellen – írja a Financial Times. Ez jobb, mint amit a nyugati készítmények ígérnek. Az állami Gamaleya Institute szerint 19 ezer önkéntes beoltása alapján 91,4 százalékos hatékonyságot értek el a kétdózisú vakcina első szúrása után, majd több mint 95 százalékost a második szúrás után.

A Szputnyik V névre keresztelt készítmény vásárlása iránt eddig Szaúd-Arábia, Magyarország, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Brazília, Mexikó, India és volt szovjet tagköztársaságok mutattak érdeklődést. A szakértők egy része szerint viszont a Szputnyik V-öt jóval kevesebb emberen tesztelték, mint a nyugati oltásokat.

Első, második, harmadik fecske

A Gamaleya vakcinája volt az első koronavírus-oltás, amely a világon megkapta egy országban – Oroszországban – a forgalmazási engedélyt. Vlagyimir Putyin államfő augusztusban személyesen jelentette be a sikert, zárójelbe téve, hogy a készítmény harmadik fázisú, azaz sok emberen végzett tesztje akkor még folyamatban volt. Azóta októberben megkapta a hatósági engedélyt a második orosz vakcina is, amelyet a szibériai Vektor cég, egy korábban biofegyver-kísérleteket folytató laboratórium fejlesztett ki. A harmadik oltás decemberben érhet célba.

Putyin óvatos

Eközben a Szputnyik V-ből már 117 ezer dózist gyártottak, amit hamarosan közel hárommillióra emelnek. Ezzel vezetik fel a jövőre kezdődő a tömeges oltást – mondta Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes. Érdekes, hogy bár a tudósok leteszik a főesküt készítményük biztonságossága mellett, Putyin még nem döntötte el, hogy megszúratja-e magát vagy sem – árulta el szóvivője, Dmitrij Peszkov. Az államfő nem használhat olyan készítményt, amely még nem bizonyított, ha eljön az ideje tájékoztatni fog arról, beoltották-e.

Az orosz állami befektetési alap, amely finanszírozta a vakcina fejlesztését, elárulta, hogy a Szputnyik V egy dózisa nem kerül többe 20 dollárnál (6000 forint), ami az olcsóbb nyugati versenytársak árának felelhet meg, bár az ár kérdéséről sem a gyógyszergyártók, sem a vakcinákat vásárlók nem közölnek pontos adatokat.

A Gamaleya azt ígéri, hogy a kutatási eredményeit tartalmazó teljes jelentést decemberben nyilvánosságra hozza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal reagált erre, hogy minden erőfeszítés üdvözlendő a pandémia elleni harcban, és kíváncsian várja az adatokat. Az illetékes európai hatóság, az European Medicines Agency kapcsolatba lépett az orosz fejlesztővel, amellyel “további egyeztetésekről” tárgyalnak.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Már évtizedekkel ezelőtt szerepelt a szexuális bűnelkövetők amerikai listáján a balassagyarmati háziorvos

A 74 éves férfi számítógépein idehaza gyermekpornográf felvételeket találtak. A balassagyarmati háziorvost egy hete vitték …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: