Otthon / Egyéb / Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait – hvg.hu

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait – hvg.hu

A fele sem igaz annak, amit a kormánytagok mondanak a gazdaság védelmével kapcsolatban. Ez szó szerint így van például a turisztikai szállásadók novemberre adott támogatása esetében, de tucatnyi egyéb lódítással is kénytelenek szembesülni a gazdaság szereplői.

Nagy szolgálatot tenne a könyvelőknek az, aki elintézné, hogy a kormányinfók közvetítésekor a nézők ne csak a jeltolmácsolás információit lássák a bal felső sarokban, hanem egy műszert is, amely a hazugság fokát méri. Így talán kevesebb ügyfél rohanna hozzájuk, hogyan is lehetne érvényesíteni azokat a kedvezményeket, amelyeket a kormányszóvivők bejelentenek. Pórul jártak például azok a szálláshely-szolgáltatók, akik úgy gondolták, hogy ha a kormány általában beszél róluk, akkor személy szerint mindegyikük megkapja az állami kompenzációt november hónapra. A támogatásra azért lenne szükség, mert a járvány miatt a kormány – az üzleti utakon kívül – minden idegenforgalmat betiltott.

A legkisebb szolgáltatók azonban kimaradtak a kormányzati jótékonykodásból. A rendelet úgy szabta meg a feltételeket, hogy csak a hivatalosan bejelentett foglalások értékének a 80 százalékát téríti meg. Ez rendben is van azoknál a kisebb-nagyobb szállodáknál, amelyek meghatározott szoftvereken keresztül jelentik a foglaltságot a Magyar Turisztikai Ügynökség Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központjába (NTAK). Ám éppen az ügynökség tette lehetővé, hogy a legkisebb, legfeljebb három szobát üzemeltető szállásadók (jellemzően a falusi turizmus vendéglátói és az egyetlen lakással működő airbnb-zők) egy egyszerűsített programmal jelentkezzenek be. Ebbe csak az utas megérkezését kell regisztrálni, a szoftver nem is teszi lehetővé a foglalás adminisztrációját.

A szakmai szervezetek tízezerre teszik az így hoppon maradt szállásadók számát, miközben a kormány sikerkommunikációja szerint az állam több mint 11 ezer szolgáltatónak juttat összesen mintegy 15 milliárd forintot. Az NTAK-ban ugyanis novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek. A szolgáltatók másik feléről viszont szót sem ejtenek. (Cikkünk megjelenésekor jelezte az MTÜ, hogy korrigálták a hibát.)

Ám van ebben a tényszerűnek tűnő közlésben még egy bibi.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: