Otthon / Friss hírek / Irgalmatlan év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött – portfolio.hu

Irgalmatlan év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött – portfolio.hu

A szombaton megjelent határozatával újabb tetemes összeget költött el a kormány az idei költségvetésből a már rég kiürített Gazdaságvédelmi Alap terhére. Az elmúlt néhány nap történései azt mutatják: a kormány az idei hiány és annak finanszírozása miatt már nem aggódik.

A szombat esti Magyar Közlönyben a Gazdaságvédelmi, valamint a Járvány Elleni Védekezési Alap terhére megvalósított költekezéseket is tartalmazó kormányhatározat jelent meg. Ezek szerint a kormány 445,406 milliárd forintot vont ki a már rég kiürített Gazdaságvédelmi Alapból.

EZZEL A PORTFOLIO GYŰJTÉSE SZERINT MÁR 2984 MILLIÁRD FORINTNÁL JÁR AZ ALAP TERHÉRE MEGVALÓSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉSI KÖLTEKEZÉS.

Ami viszont igazán érdekes, hogy az utolsó három ilyen kormányhatározatával összesen 901 milliárd forintot szórt ki a kormány, csupán 10 nap leforgása alatt. Az alap terhére megvalósuló begyorsuló pénzköltés az alábbi ábránkon is látványos (az összes költés 30%-a az utolsó napokban valósult meg):

Vagyis három döntésével, 10 nap leforgása alatt költött el közel akkora összeget a kormány az alapból, mint amennyi eredetileg a fedezetét képezte (923 milliárd forint). A legutolsó költéseivel ezt az eredeti keretösszeget háromszorosan teljesítette túl a kormány.

Az elmúlt napokban látott hatalmas pénzszórás arra utalhat, hogy a kormány már nem aggódik az idei költségvetési hiánycél miatt főleg úgy, hogy most már az augusztus óta jelzett hiánycélsáv (a GDP arányában akkor 7-9%-ot jelzett Varga Mihály) felső határát fogadja el alapforgatókönyvnek. Az elmúlt hetek költekezései fényében fokozatosan igazította a hiánycélt a valósághoz: a 7-9%-os sávból 8-9%-os sáv lett néhány hete, múlt héten pedig egyértelműen 9%-os célszámot mondott Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez azt is jelenti, hogy a kormány kihasználta maximálisan az augusztusban magának – megemelt hiánycéllal – teremtett mozgásterét, a kiadások emelésén keresztül.

December 15-i ingyenes online rendezvényünkön a hazai tulajdonú cégeknek segítünk a nemzetközi piacok meghódításában. Részletek itt:

Sokkal érdekesebb lesz az idei költségvetésnél a 2021-es büdzsé, ugyanis a nyár óta elfogadott eredeti változat jelentős mértékben változott részben a kormány intézkedései (orvosi béremelés, háziorvosi finanszírozás-emelés, otthontámogatási program, felújítási program, stb.), részben a koronavírus-válság elhúzódó hatásai miatt (itt elsősorban a bevételek fognak hiányozni).

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: