Otthon / Friss hírek / Orbán: Idén kis karácsony lesz, a 25-26-i rokonlátogatásról le kell mondani – hvg.hu

Orbán: Idén kis karácsony lesz, a 25-26-i rokonlátogatásról le kell mondani – hvg.hu

Orbán azt mondta, nincsenek átütő jó hírei.

Uniós ügyekről szólt a Kossuth Rádió péntek reggeli miniszterelnöki interjújának több mint a fele. Orbán Viktor a többi között elmondta, az Európai Parlament össze akarta kötni a költségvetési, pénzügyi kérdéseket a politikai kérdésekkel, és miután Magyarország ezt nem fogadta el,

félő volt, hogy az EP makacssága magával rántja a költségvetést és az újjáépítési alapot.

Az unió soros elnökeknént Németországnak ezt a problémát meg kellett oldania a tárgyalásokkal. Orbán nagy sikernek tartja, ami történt, de visszafogottan beszél erről, hogy nehogy valaki úgy érezze, rajtuk arattak győzelmet.

Orbán kétszer elmondta azt is, hogy az Európai Parlament át akarja venni az irányítást az EU-ban, a Bizottság helyére törnek. Csakhogy Orbán szerint nem Brüsszel az unió központja, hanem a nemzeti fővárosok. Brüsszel csak egy egyeztetési helyszín.

Az EP-nél behozta Soros Györgyöt és a mögötte lévő hálózatot, amely erős pozíciókat épített ki, ami által próbálja magához ragadni az irányítás az állam- és kormányfőktől. Orbán szerint itt folyamatos harc van.

Beszéltek a Bizottság újabb migrációs paktumáról is, ahol Orbán újra sorosozott, azt állítva, hogy Soros többször megtámadta az országot. Szerinte most “vízválasztóhoz érkeztünk”, még gondolkodik, hogyan menjenek tovább. Szerinte túlment a határon Soros, ezt már nem lehet vállrándítva tudomásul venni. Nem normális, hogy egy amerikai spekuláns azon dolgozik, hogy ott árston, ahol tud.

Hangsúlyosabb védelemre van szükség Soros Györggyel és hálózatával szemben, sokat kell küzdeni, hogy vissza lehessen verni a támadását

– mondta Orbán, de nem részletezte a védekezés lehetésges eszközeit.

Orbán szerint mindenesetre az uniós megállapodás után a következő pár év pénzügyi háttérországa atombiztos, így holnap délelőtt várhatóan bejelenti a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeit.

A gyors közbeszúrás után percekig a genderkérdés a téma, Orbán vagy ötször elmondja ugyanazt: hogy nem akar senkit elítélni vagy nyilvánosan minősítgetni, de senki sem követelheti, hogy az egy százalék sajátos életvitelére alapozzuk a többi 99 százalék életét.

A műsor utolsó harmadában térnek át a vírusra. Nagy Katalin tényként közli, hogy “a platón vagyunk”, a kérdés, mikor lesz lefele menetel. Orbán szerint ez nehéz kérdés, az operatív törzs üléséről érkezve azt mondja,

nincsenek felszabadító erejű jó híreim.

Orbán szerint itthon jól felkészült a rendszer, az egészségügy bírni fogja, de az orvosok és ápolók irdatlan munkát végeznek, elfáradtak, és az könnyen csap át fásultságba, ami hibákhoz vezethet.

Miután Nyugaton rossz a helyzet, fenn kell tartani a határzárat, továbbra is azt kéri, senki ne tervezzen síelést. A vakcina jelenti a végső megoldást, itthon december 27-28-án kezdhetik meg az oltást. Első körben 35 ezer embernek elég vakcina érkezik, a Dél-pesti Centrumkórházban kezdik meg az egészségügyi dolgozók oltását, utána jönnek a megyei kórház dolgozói. Az oltás ingyenes és önkéntes lesz, Orbán azonban azt lájta, nem nagy iránta a vágy. Azt kéri az egészségügyi dolgozóktól, minél nagyobb arányban oltassák be magukat.

A vakcinaregisztráció fut fölfele, ennek akkor lesz jelentősége, ha már sok oltóanyag lesz elérhető. Akkor ugyanis az oltással a regisztráció szerint fognak haladni. Orbán azt mondta, az oltási terv megvan, elég vakcinával az egész országot át tudják oltani 1-2 nap alatt.

Nagy Katalin a műsor utolsó perceiben rátér arra, mi lesz karácsonykor. Itt kérdés nem hangzik el, csak a felvezetés, hogy az országok egyre-másra fogalmazzák meg, hogy nem szabad lazítani, itthon pedig “a miniszterelnök, vagyis ön” azt mondta, karácsony előtt néhány nappal várható döntés. Orbán azt mondja,

idén kis karácsony lesz.

Mindenki a nagy karácsonyt szereti, mert a karácsony – túl a lelki megújuláson – családi ünnep, ilyenkor össze tudunk jönni. Ha pedig nem tudunk összejönni, akkor elmegyünk azokhoz, akik valamiért nem tudnak eljönni hozzánk. Ilyenkor az egész ország lábra kap, és jön-megy. 25-26-a az a rokonlátogatások időszaka, ez mióta az eszét tudja, így volt Magyarországon, és ma is így van.

És most erről le kell mondanunk. Nagy áldozat, amit meg kell hozni az egészségünk érdekében, de ha úgy viselkedünk, mint ahogy szoktunk minden évben és nagykarácsonyozunk, akkor ártunk azoknak, akiket leginkább szeretünk. Elvihetjük a rokonainkhoz a fertőzést, ezért most arra kérek mindenkit, hogy érjük be a kiskarácsonnyal, szűkebb körben. Talán húsvétkor, vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepet.

A szentestéről a hétfői kormányülésen döntenek, kérdés, hogy van-e lehetőség arra, hogy szabadabb este legyen 24-én. Örülne, ha ez az egy este beleférne, és a szakemberek támogatnák, hogy a 10 fős családi összejövetelbe ne számítsanak bele a 14 év alatti gyerekek.

Az biztos, hogy szilveszterre nem lesz feloldás. Orbán a beszélgetést azzal zárta, kis karácsony lesz, Nagy pedig kis zavar után boldog karácsonyt kívánt a miniszterelnönek.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: