Otthon / Egyéb / Ezekkel a fenyegetésekkel szembesülhetünk jövőre – napi.hu

Ezekkel a fenyegetésekkel szembesülhetünk jövőre – napi.hu

A koronavírus által okozott világjárvány miatt hozott intézkedések újabb lehetőségeket teremtettek a kiberbűnözőknek. Nemcsak az iparvállalatok válhatnak most már célponttá, de oktatási intézmények, diákok, tanárok, vagy maguk a járvány megfékezésén keményen dolgozó cégek is. A Kaspersky kiberbiztonsági cég szakértői összeszedték, jövőre milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.

A Kaspersky kiberbiztonsági cég összeszedte a 2020-as év jelentősebb kiberbiztonsági trendjeit, amelyekből előrejelzést is készített, hogy a 2021-es évben milyen fenyegetésekkel találhatjuk magunkat szembe.

Az egyik ilyen terület a digitális oktatás. A járványügyi korlátozások idején nagyon hasznosnak bizonyult a digitális oktatás, amely a digitalizációnak nagy lendületet adott. Ez a lendület jövőre is fennmaradhat: a közösségi média, a videószolgáltatások és a videójátékok oktatási folyamatba való integrálása hatékonynak bizonyult, és 2021-ben várhatóan még több ilyen jellegű tartalom készül. Az online tanuló diákok számának növekedésével párhuzamosan azonban az ezzel összefüggő adatvédelmi fenyegetések is növekvő tendenciát mutatnak – mutat rá a Kaspersky.

A kiberbiztonsági vállalat emiatt annak fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy mind a tanulóknak, mind az oktatóknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a személyes adataik biztonságára. A megfelelő biztonsági beállítások hiányában a tanulók és a tanárok személyes adatai veszélybe kerülhetnek, sőt, még az is előfordulhat, hogy oktatási platformokon keresztül terjesztett támadások áldozatául esnek. Mindemellett a távoktatás a kiberzaklatás területén is új kockázatokat teremt.

Ipari vezérlőrendszerek

A kiberbiztonsági cég szerint 2020-ban voltak támadók, akik hatalmas mennyiségű információhoz jutottak ipari vállalatok technológiai hálózataikba való bejutással. Ezek az egyre kifinomultabb támadások trendje várhatóan jövőre is folytatódni fog. különösen az ipari vezérlőrendszerek (ICS) elleni zsarolóvírusos támadások válnak még célzottabbá, és ennek következtében még kifinomultabbá. Ez komoly fenyegetést jelent, hiszen az ipari hálózatok sérülékenyebbé váltak a helyszíni munkavégzéssel és a munkahelyen tartózkodó dolgozók számával kapcsolatos korlátozások következtében, ami a hálózatokhoz távolról hozzáférők számának növekedésével párosul – hívja fel a figyelmet a Kaspersky.

A vakcinahekkelés új lehetőség

Az orvosi és egészségügyi témák csaliként való használata a jövő évben is folytatódni fog és meghatározó is marad legalább addig, amíg véget nem ér a világjárvány. A támadók egészségügyi kutatások iránti megnövekedett érdeklődésének fő oka a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése volt, így a koronavírussal kapcsolatos kutatási adatok ellopására irányuló törekvések 2021-ben is folytatódhatnak. A koronavírus elleni harc ideje alatt bármely olyan vállalat, amely jelentős sikerekről számol be a vakcinafejlesztés területén, célzott támadások potenciális áldozatává válhat.

Az a tény azonban, hogy a kórházak nagyobb figyelmet fordítanak a digitális biztonságra, reményt ad arra, hogy 2021-ben fokozottabb együttműködést láthatunk majd a kiberbiztonsági szakemberek, a szervezetek és az egészségügyi rendszerek között – vélik a Kaspersky szakemberei. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olyan nagy válságok, mint amilyen például egy világjárvány, arra készteti a szervezeteket, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az infrastruktúráik védelmére.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: