Otthon / Friss hírek / Így adózik a Szép-kártya 2021-ben

Így adózik a Szép-kártya 2021-ben

A Széchenyi pihenő (Szép) kártya 2021-ben érvényes tudnivalóira hívta fel a figyelmet a NAV a honlapján.

Eszerint 2021. január 1. és június 30. között a Szép kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

Az idei első félévben a kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó.

Január 1. és június 30. között az szja-törvény vonatkozó bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg a költségvetési szerv munkáltatónál évi 400 ezer forint, más munkáltatónál pedig évi 800 ezer forint.

Majd 2021. július 1-től a Szép-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható támogatás keretösszege, több munkáltatót együttvéve

  • szálláshely alszámlánál legfeljebb évi 225 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlánál legfeljebb évi 150 ezer forint,
  • szabadidő alszámlánál legfeljebb évi 75 ezer forint lehet.

Július 1-től az éves rekreációs keretösszeg minden munkáltató esetében 450 ezer forint lesz.

A béren kívüli és egyes meghatározott juttatást terhelő közterheket a kifizetőnek a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítania, bevallania és megfizetnie, így a kártyára utalt munkáltatói támogatás adókötelezettségének a megállapításakor a juttatás időpontjában hatályos szabályok szerint kell eljárni.

Kérdés:

Ha a munkáltató egyenlő részletekben utalja a Szép-kártyára a támogatást a munkavállalónak, akkor azt az első és második félévben béren kívüli juttatásként az akkor hatályos rekreációs keretösszeg és az egyes alszámlákra vonatkozó értékhatár arányos részéig teheti meg? Azaz 2021. június 30-ig 400 ezer forint, június 1-től további 225 ezer forint juttatható?

Válasz:

A törvényben meghatározott keretösszegek az adóévre vonatkoznak, így a juttatás időpontjában az azt megelőzően az adóévben támogatásként utalt összegeket is figyelembe kell venni, azaz a keretösszegek arányosítására nincs lehetőség. Ha a munkáltató az első félévben már annyi juttatást adott, hogy az kimeríti a következő juttatás időpontjában hatályos szabályok szerinti keretösszegeket, akkor a keretösszeget meghaladó rész már csak egyes meghatározott juttatásként adható.

Például, ha a munkáltató az első félévben 400 ezer forint összegben ad a szálláshely alszámlára támogatást, akkor a második félévben az akkor hatályos keretösszegig már csak a vendéglátás, vagy a szabadidő alszámlára adhat legfeljebb 50 ezer forintig béren kívüli juttatást.

További részletek itt olvashatók.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: