Otthon / Egyéb / Az Átlátszó szerint szőlőskertnek álcázott, 5 milliárd forintos mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

Az Átlátszó szerint szőlőskertnek álcázott, 5 milliárd forintos mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A Várkapitányság szerint egy „lepusztult területet” zöldítenek be a budai Vár oldalában. A szőlőskert azonban csak gumicsont, egy 5 milliárd forintos mélygarázs a fő projekt, ami a Várhegy oldalába épülne – írja az Átlátszó.

A lap szerint a területen lévő fákat kivágják, átültetik, a mélygarázs miatt pedig a budai Váralagút felett megbontanák a domboldalt.

A parkolási gondokat leginkább a minisztériumok várba költözése okozza. Az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta szerint a mélygarázs-építéssel veszélyeztethetik a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét. A kiemelt beruházásba azonban sem a fővárosnak, sem a I. kerületi önkormányzatnak nincs beleszólása.

A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra.

Az építkezés jelenleg tervezési fázisban van, de helyi civilek korábban “Ne legyen szőlőskert a Fehérvári rondella alatti parkból!” címmel petíciót indítottak annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák. Mint írták, többek között azt szeretnék, hogy ne elbontsák, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat. Megjegyzik, hogy 2010-ben 14 millió forintból már próbáltak szőlőt telepíteni a területre, de az néhány év alatt tönkrement.

A civilek úgy vélik,

a rondella alatti park valóban felújításra szorul, de ahhoz felesleges mélygarázst építeni, szőlőt telepíteni és fákat kivágni, elég lenne a közvilágítást és a lépcsőket rendbe hozni.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze azt mondta az Átlátszónak, hogy a sajtóhíreken kívül semmilyen tájékoztatást nem kaptak a beruházásról, hozzátéve, a terület nem tartozik a főváros tulajdonába.

A lap azt tartja valószínűnek, hogy a mélygarázs építésekor ásnak majd egy olyan gödröt, mint amilyet a 2017-ben átadott mélygarázs építésekor is ástak, ezért kell a fákat kivágni és átköltöztetni.

Az Átlátszó próbált részleteket megtudni a Várkapitányságtól, amely nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap ezen állítását. A szervezet mindössze annyit ismert el, hogy a beruházás tervezési fázisban van, és jelenleg titkosan kezelnek minden fontos információt.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: