Otthon / Egyéb / Trükközésnek tartják, hogy Varga Judit férje jelöltette magát polgármesternek Balatonhenyén
Budapest, 2020. január 28. Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hivatalában 2020. január 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Trükközésnek tartják, hogy Varga Judit férje jelöltette magát polgármesternek Balatonhenyén

Magyar Péter még Gulyás Gergelyt is bevonta a kampányba, amikor a 2019-es önkormányzati választás előtt belengette, hogy elindul a balatonhenyei polgármesteri posztért. Varga Judit férje az utolsó pillanatban visszalépett ugyan, de addigra a régi polgármester már nem volt a ringben, Magyar pedig saját évtizedes ismerősét ajánlotta faluvezetőnek.

A 24.hu-nak nyilatkozó balatonhenyeiek szerint előre kitervelt színjáték lehetett, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter férje a 2019-es önkormányzati választás előtt bejelentkezett polgármesterjelöltnek a Balaton-felvidéki településen.

Varga Judit és Magyar Péter – aki jelenleg a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója – 2013-ban vett telket a faluban, majd a területen álló régi parasztházat CSOK-támogatást is felhasználva családi házzá építtették át. 2019 nyarán a miniszterelnök Trócsányi László utódjaként a korábban Brüsszelben, Áder János stábjában is dolgozó Vargát nevezte ki az Igazságügyi Minisztérium élére. Bár a család a CSOK-támogatás ellenére sem költözött a településre, Magyar Péter 2019 szeptemberében jelöltette magát polgármesternek, ám a választás előtt visszalépett. Az esetről elsőként beszámoló hvg.hu szerint mindez azért történt, mert menet közben jött rá, hogy az összeférhetetlenségi szabályok miatt az állami cégnél betöltött pozíciójával nem fér össze a helyi politizálás.

MARJAI JÁNOS / 24.HU

Ugyanakkor feltételezhető, hogy Magyar Péter legalább az igazságügyi miniszter házastársaként az elejétől tisztában lehetett az összeférhetetlenségi szabályokkal, és a havi 3,5 millió forintos fizetéssel járó állását aligha akarhatta otthagyni egy falusi polgármesterségért. Erősíti ezt a feltételezését, hogy

Magyar csak azt követően lépett vissza, amikor egyetlen ellenfele, a település korábbi polgármestere kiszállt a versenyből. Magyar ezután egy régi ismerősét ajánlotta be polgármesternek, akit  a helyiek egyedüli indulóként meg is választottak.

Pedig az önkormányzati voksolás előtt a 130 lakosú településen szokatlanul erős kampány alakult ki. Korábban inkább rábeszélni kellett az embereket, hogy vállaljanak tisztséget az önkormányzatban, 2019-ben viszont három jelölt is akadt a faluvezetői posztra.

A korábbi polgármesternek, Kovács Csabának, aki 2013-ban egy időközi, majd 2014-ben egy rendes választást is megnyert, jók voltak az esélyei, hogy harmadszorra is győzzön. Az ő hivatali ideje alatt nyert ugyanis Balatonhenye egy öt önkormányzatból álló konzorcium élén 220 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást. A ciklus alatt azonban sok haragost is szerzett a pénz felhasználása körüli vitákkal, valamint azzal, hogy jelentős összegű adót rótt ki a földingatlanokra, amivel megpróbálta rászorítani a nem helyben lakó tulajdonosokat, hogy tartsák nagyobb rendben a birtokaikat.

Magyar Péter az előző polgármester ellendrukkereinek támogatásával lépett váratlanul színre. A helyiek szerint a nyár végén derült ki, hogy indulni fog polgármesterjelöltként. 2019. szeptember 13-ára szabályos kampánygyűlést is összehívott a kultúrházba. A „programismertető fórumára” vendégként beharangozta Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, ami egy ilyen kis településen ritka eseménynek számít. Nem csoda, hogy a lakosság nagy része el is ment a fórumra.

OLVASÓI KÉP

Gulyás végül nem érkezett meg Balatonhenyére, és a fórum sem a meghirdetett programnak megfelelően alakult. A túlméretezett kampányarzenál azonban addigra megtette a hatását, és Kovács Csaba – meg sem várva a rendezvényt – pár nappal korábban, szeptember 10-én visszalépett.

Jelenlévők szerint Magyar Péter egy órán keresztül beszélt, és „ígért mindenféle szépet és jót” a településnek. Így azt, hogy néhány hónapon belül újra kinyittatja a rég megszűnt boltot, és létrehoz egy alapítványt, ahova a település fejlesztésére használható pénzadományokat gyűjti majd. Az utolsó percekben azonban közölte, hogy valójában ő már úgy érkezett a fórumra, hogy előtte járt az önkormányzatban, és bejelentette a visszalépését. Ekkor ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a henyeiek előtt ismeretlen Kulin Miklóst azzal, hogy támogatja, és a jövőben is segíti majd mindenben.

Megvilágosodott, tisztán emlékszem, ezt a szót használta, hogy megvilágosodott. Azt mondta, hogy miközben jött le Pestről autóval, rájött, hogy nem indulhat a választáson. Elhiszi valaki, hogy tényleg akkor jutott eszébe, hogy nem lehet egyszerre polgármester és igazgató?

– emlékezett vissza valaki Magyar bejelentésére. A férfi szerint a kampányban átverték a falut: előbb elhitették, hogy egy magas kapcsolatokkal rendelkező, henyei kötődésű jogász jelentkezett a posztra, aztán egy olyan nyugdíjast raktak a helyére, akinek addig semmi köze nem volt a településhez.

Az erdélyi származású, de évtizedekig Németországban, Hamburgban élő Kulin Miklós korábban a közeli Barnag polgármestere volt. Hivatali idejét azonban nem tölthette ki, mert a képviselő-testület 2016-ban feloszlatta magát. Az MTI szerint az ok az volt, hogy a polgármester és a képviselők között megromlott munkakapcsolat. Kulin 2019-ben először Barnagon tervezte, hogy ismét megpróbál bejutni a testületbe. A jegyzőnél le is adta a jelöltséghez szükséges ajánlóívet, ám szinte az utolsó pillanatban jelezte, hogy váratlan megbízást kapott, ami összeférhetetlen a képviselőséggel, ezért mégsem indul. Úgy tudjuk, hogy ekkor, a jelöltállítás utolsó napján, szeptember 9-én jelöltette magát Balatonhenyén polgármesternek, és végül mint egyedül talpon maradt jelöltet – 112 választásra jogosult mellett – 48 szavazattal meg is választották.

MARJAI JÁNOS / 24.HU

Bár a faluban ez nem volt közismert, Magyar Péter kérdésünkre most elismerte, hogy régi személyes barátság fűzte, fűzi Kulinhoz.

2002-ben ismerkedtünk meg Hamburgban, amikor az ottani egyetemen folytattam fél évig jogi tanulmányokat

– írta a 24.hu-nak Magyar, aki azt is állította: csak akkor jutott eszébe, hogy Kulint ajánlja, amikor az Balatonhenyén már összegyűjtötte a jelöltként való induláshoz szükséges számú ajánlást. Magyar szerint Kulin polgármesteri tapasztalatai és a Balatonhenyéhez közeli lakóhelye miatt egyértelműen alkalmasabb jelölt volt nála, különösebb támogatásra nem is volt szüksége, hiszen „ő volt az egyedüli nyilvántartásba vett polgármesterjelölt a 2019-es önkormányzati választás napján”.

Megkérdeztük azt is, mikor jött rá, hogy a polgármesterség és a Diákhitel Központ Zrt. vezetése összeférhetetlen. Magyar a következő választ adta:

A vonatkozó jogszabályok szerint az összeférhetetlenségi okok megszüntetésére 30 nap áll rendelkezésre a mandátum átvételét követően.

Megkeresésünkre Kulin Miklós is reagált, és elismerte, hogy eredetileg Barnagon indult volna, de az utolsó pillanatban bejött a henyei ajánlat.

Szeptemberben keresett meg a falu néhány szavazópolgára, hogy szívesen vennék, ha elindulnék a választáson, és hasznosítanám a korábbi polgármesteri tapasztalataimat, amiket Barnagon szereztem.

Kulin azt mondta, hogy ezt követően egyeztetett a barnagiakkal, és közölte velük, hogy eláll a képviselő-jelöltségtől, mert a polgármesteri feladatkört vonzóbbnak érezte.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: