Otthon / Friss hírek / Medián: Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt az eddigi bejelentők között

Medián: Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt az eddigi bejelentők között

Egy egészen szoros ellenzéki verseny képe rajzolódik ki Orbán Viktor kihívói körében – erről tanúskodik a Medián legfrissebb, februári kutatása a HVG szerint.

Bár néhány éve még eléggé megosztó módon viszonyultak az előválasztás módszeréhez, mostanra viszont elfogadott politikai eszközzé vált. A Medián február 17–22. között 1000 fős országos reprezentatív mintán elvégzett telefonos felmérése szerint a szavazókorú népesség több mint fele, a kormányváltásban érdekelt szavazók közel kétharmada hallott róla, és az utóbbiak jelentős többsége azt hasznosnak is tartja.

Leginkább (közel négyötödös arányban) a DK és a Momentum támogatói szimpatizálnak az előválasztás elképzelésével, de még a Jobbik-szavazóknak is a kétharmada támogatja azt. Ráadásul a kormányváltást óhajtók közül minden második megkérdezett azt állítja, hogy ha valóban lesz előválasztás, azon biztosan voksolni fog.

Előválasztás - Medián - HVG
Előválasztásra vonatkozó Medián-felmérés
HVG

Elképzelhető, hogy ez az arány némileg magasabb, mint amilyen tényleges részvételi arány lesz, de említésre méltó, hogy az öt potenciális miniszterelnök-jelölt közül a válaszadók több mint háromnegyede tudott választani egy számára megfelelőt. Sőt, többen (38%) egy második legalkalmasabbnak tartott jelöltet is meg tudott nevezni.

A kutatás eredménye szerint Karácsony Gergely áll a képzeletbeli dobogó csúcsán, azonban az eddig ismert,

a kormányfői ambíciót megcélzó biztos jelöltek népszerűségi versenyét Jakab Péter vezeti, 

nem túl sokkal maga mögött hagyva – a szintén feltételezhető induló – Dobrev Klárát, aki után minimális különbséggel Márki-Zay Péter zárkózott fel. A hétvégén bejelentkezett Fekete-Győr András támogatottsága még nem túl jelentős – az elsődleges és másodlagos preferencia-pontszámok alapján:

Miniszterelnök-jelöltek - Medián - HVG
Miniszterelnök-jelöltekre vonatkozó Medián-felmérés
HVG

Azonban borítékolható, hogy a jelöltek komoly negatív kampányra számíthatnak, úgyhogy az is árnyalja a képet, melyik politikusnak mekkora az elutasítottsága. Bár a népszerűségét tekintve nincsen dobogón, de a legkevésbé elutasított jelölt Márki-Zay Péter. Őt hárman követik szinte fej fej mellett, így a második Karácsony Gergelyé, a harmadik Jakab Péteré, Fekete-Győr Andrásé pedig a negyedik hely, igaz, a főpolgármester mindeddig még nem jelezte, hogy aspirálna a jelöltségre. Viszont figyelemreméltó, hogy a felmerült nevek sorában csak egy politikus elutasítottsága ölt számottevő mértéket.

A válaszolók legtöbbje Dobrevre „biztosan nem szavazna”, habár még ő sem számít “hivatalos” jelöltnek.

Egyelőre azonban az sem biztos, hogy az ellenzéki választópolgár jövő tavasszal tényleg megtagadja a szavazatát, ha majd olyan közös jelölt fog ringbe szállni, akit most elutasít.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Próbababával együtt lopta el a ruhát egy ittas budapesti férfi

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitányságán lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást F. Sándor ellen, számolt …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: