Otthon / Friss hírek / “A kormánynak a multik a valódi szövetségeseik”

“A kormánynak a multik a valódi szövetségeseik”

Azt hittem, hogy a magyar parlamentben egy ellenzéki képviselő még elmondhatja szabadon azt, amit gondol egy kérdésről

– sérelmezte Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke napirend előtti felszólalásában hétfőn azután, hogy az Országgyűlés alelnöke a szavába vágott és kérte, hogy csak a témájáról beszéljen.

Az ellenzéki politikus egyébként azzal kezdte gondolatait, hogy szerinte a kormányzatban “kétkulacsos politikát” folytatnak és nem vállalják a felelősséget, hanem szétterítik azt. Hozzáfűzte, hogy meglátása alapján “szánalmas halálkampányt” folytat és a halálozások statisztikai adataival “kíván versenyezni” az előtte felszólalókra reagáló államtitkár is. Ekkor vágott közbe az országgyűlés alelnöke, majd a jobbikos képviselő gondolatmenetét azzal folytatta, hogy szerinte a kormánypárti politikusok “gyenge emberek”, akik a felelősséget elhárítják magukról.

Z. Kárpát felidézte, hogy már 2010 előtt is kritizálták az akkori balliberális kormányt, amiért a multinacionális nagyvállalatokat egyoldalúan, aránytalanul támogatták, akár 4,5 millió forint értékben munkahelyenként. Ám a kétharmaddal felhatalmazott

Fidesz-KDNP – mint a politikus fogalmazott – “vegytiszta neoliberális fordulatot vett” és már átlagosan 9,5 millióval támogattak egy multicégbeli munkahelyet,

rálicitálva elődeik gazdaságpolitikájára, melyből főként a német autógyártók profitálhattak. Ezzel szemben a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására tavaly nagy volumenű forrás állt volna rendelkezése, azaz mintegy 1000 milliárd forint, ami nem történt meg. A magyar cégeket illetően azt is nehezményezte, hogy számukra legfeljebb csak “hitel jut és egy mikroszkopikus munkabér-támogatási rendszer” érhető el – tette hozzá Z. Kárpát.

Végül elmondta azt is,

a kormánynak a multik a valódi szövetségeseik,

míg a a dolgozók kétharmadát foglalkoztató magyar cégek vajmi kevés támogatásban részesülnek. Megjegyezte, hogy számukra a kaszinók is fontosabbak, mint a válságban lévő magyar munkahelyek védelme, melyek ezreit lehetett volna megmenteni – állítja.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzó pártok “bolsevik-típusú hazugsággyárat üzemeltetnek”, ugyanakkor “saját buborékukból” sem látnak ki. Z. Kárpát úgy véli, ilyen gyenge válságkezelés kevés volt Európában, noha lett volna rá forrás, s úgy látja, munkaalapú társadalomhoz nem “horror gyenge forint” és nem ilyen bérszínvonal kellene, hogy tartozzon. Majd azzal zárva szavait:

rendet fogunk rakni Önök után.

A válaszoló Dömötör Csaba államtitkár szerint a politikus fejtegetése “nem állja ki a valóság próbáját”, azt mondta, a magyar kisvállalkozások kétszer több forrást kaptak az utóbbi időszakban a multikhoz képest, hozzátéve, a vendéglátást és a szabadidőszektort nem a multik uralják, s célzott adócsökkentést is kapnak. Dömötör úgy látja, érdemleges a fiatalok szja-mentessége és az is, hogy a lakásfelújításokat kisvállalkozások fogják végezni zömmel.

Ezután élesen bírálta az ellenzéki pártok összefogását, azt “posztkommunistaként és gyurcsányistaként” jellemezve. Emellett felemlegette a párt régi, többéves nyilatkozatait, szlogenjeit szövegkörnyezetükből kiragadva.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: