Otthon / Dél-somogyi hírek / ELKASZÁLTA A FIDESZES TÖBBSÉG ANDER PEDAGÓGUSBÉREMELÉSRŐL SZÓLÓ HATÁROZATI JAVASLATÁT

ELKASZÁLTA A FIDESZES TÖBBSÉG ANDER PEDAGÓGUSBÉREMELÉSRŐL SZÓLÓ HATÁROZATI JAVASLATÁT

“Jobbikos határozati javaslat előterjesztőjeként, valamint a bizottság alelnökeként amellett érveltem, hogy az oktatási kiadásokat GDP arányosan 7 százalékra kellene emelni, a kormánynak pedig komplex intézkedési tervet lenne muszáj azzal kapcsolatosan kidolgozni, hogy a legtehetségesebb fiatalok számára is vonzóvá tegyék ezt a ragyogó hivatást.”– írta Facebook posztjában a dél-somogyi ellenzéki országgyűlési képviselő, Ander Balázs.

Ander Balázs, Brenner Koloman (Kép forrása: facebook)

 

Mondanunk sem kell, a fideszes többség nem támogatta a javaslatot!

Az ellenzéki honatya bejegyzése:

https://www.facebook.com/anderbalazs/photos/a.838640359540664/5156285607776096/

🇭🇺A Jobbik szentül hiszi, hogy igaz az a Széchenyinek tulajdonított mondás, amely értelmében egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.
🧑🏼‍🏫Ehhez viszont versenyképes, minőségi oktatási rendszerre van szükség. Ennek lenne kulcsszereplője az erkölcsileg és anyagilag megbecsült, jól felkészült, elhivatott pedagógus. Ahhoz, hogy a legjobbakat lehessen erre a csodálatos pályára vonzani és ott is tartani viszont komoly kormányzati odafigyelésre lenne szükség.
📉A pedagógustársadalom mára nagyon elöregedett, hiszen 6 százalékra csökkent a fiatal, 30 év alatti pályakezdők aránya. A korfa előre jelzi, hogy a most még csak ketyegő nyugdíjbomba fel fog robbanni, és az maga alá temeti a magyar köznevelést. A Nemzeti Pedagóguskar által készített felmérés szerint is elképesztő a lemorzsolódás, a pályaelhagyás.
➡️Az Országgyűlés Kulturális bizottsága elé terjesztett – Dr. Brenner Kolomannal és Csányi Tamással közösen jegyzett – jobbikos határozati javaslat előterjesztőjeként, valamint a bizottság alelnökeként amellett érveltem, hogy az oktatási kiadásokat GDP arányosan 7 százalékra kellene emelni, a kormánynak pedig komplex intézkedési tervet lenne muszáj azzal kapcsolatosan kidolgozni, hogy a legtehetségesebb fiatalok számára is vonzóvá tegyék ezt a ragyogó hivatást.
A pedagógusbérek számításakor alapul vett vetítési alap még mindig a 2014-es 101.500 forintos minimálbér, holott azóta a legkisebb havi fizetés összege 167.400 forintra emelkedett. Határozati javaslatunk ezért azt is célozta, hogy a pedagógusbérek vetítési alapját kössék a minimálbérhez, hiszen az évek óta tartó befagyasztással súlyos tízezrekkel rövidítik meg havonta az amúgy sem túlfizetett tanárokat. A munkájuk megbecsültségének hiányát jól érzékelteti az az adat, amely szerint a magyar pedagógusok a hazai diplomás bérátlagnak csupán kétharmadát keresik, noha azokban az országokban, ahol figyelnek a humántőkeképző rendszerekre, ott ez az arány jóval magasabb.
A kormányzat részéről nagyon szeretnek Klebelsbergre is hivatkozni. Nos, Klebelsberg elérte, hogy a Trianon utáni időkben tényleg súlyos válságát élő Magyarországon a tanítás, mint értelmiségi hivatás középosztálybeli életnívót tudjon biztosítani a pedagógusoknak.
Ha valamit, akkor ezt érdemes lenne lemásolni abból a korszakból. A feudális elemekkel átszőtt urizálást meg nyugodtan el lehetne hagyni…
❌Az Országgyűlés Kulturális bizottságának fideszes többsége természetesen nem támogatta a javaslatot, így az nem is kerülhet tárgysorozatba, arról érdemi vitát a parlamentben folytatni majd nem lehet.
👉🏻A néppárti Jobbikban viszont azért dolgozunk, hogy mindaz, amiről az előzőekben szó volt, ne csak ábránd maradjon.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: