Otthon / Friss hírek / És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

kÚjabb járványügyi szigorításokat jelentett be a kormány, majd több, mint egy napig találgathattunk, mik lesznek a pontos szabályok; a történelmi mélypontot közelítette a forint árfolyama; kiderült, hogy 31 milliárd forintot vettek ki a főváros és a kerületek kasszájából a helyi iparűzési adó megfelezésével. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Amikor már hetek óta emelkedtek a koronavírusos fertőzésszámok, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma pedig meredeken megugrott, a kormány elhatározta magát, most már ideje lépni valamit. Nem ment egyszerűen: Gulyás Gergely úgy tartott sajtótájékoztatót, hogy csak egy szűk vázlatot mondott a tervekről – részleges boltzárat és teljes iskolazárat ekkor ígért -, majd az ezt következő egy napban a Magyar Közlöny helyett interjúkból, Facebook-posztokból és politikusok félmondataiból lehetett következtetni arra, milyen lesz az életünk hamarosan.

© casino.org

A kaszinók például bezárnak – ebben része lehetett annak is, hogy a Telex megszellőztette, tömegek vannak ott komoly járványügyi biztonság nélkül, majd arról írt, hogy egy biztonsági őr meg is halt a koronavírus miatt. A dohányboltok viszont nyitva maradhatnak. A kereskedelmi szövetség több bolt nyitva tartását kérte a kormánytól, az egészségügyi szakértők pedig arra figyelmeztettek, hogy tömegnyomor lehet azokban az üzletekben, amelyek nyitva maradhatnak.

Mit csináljunk máshogy, amikor majd a negyedik hullám kezdődik?

A történelmi mélypontot karcolgatta a forintárfolyam. A hetet úgy kezdtük, hogy 362 forintot kellett adni egy euróért, de innen fokozatosan gyengült az árfolyam. Péntekre aztán átlépte a 365-ös határt, sőt, egészen 367-ig gyengült. Ennél gyengébb utoljára tavaly áprilisban volt a forint.

© AP / Michael Probst

Az elemzők szerint a globális hangulat elbizonytalanodása okozza a gyengülést, az infláció miatt is aggódnak, ráadásul az amerikai és a német kötvénypiacon emelkednek a kamatok, ami arra tereli a biztos hasznot kereső befektetőket.

Mi lesz a jövő héten a forinttal?

Budapesten 73 970 vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy összesen 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel. Ez az összeg ketté oszlik, Budapest 17 milliárd forinttól esik most el, míg a kerületek 14 milliárdtól.

A vidéki önkormányzatok sincsenek könnyű helyzetben. Székesfehérvár például 2,1 milliárd forinttól esik el, Miskolcon 601 milliós kieséssel számolnak, Budaörs másfél milliárd forintot bukhat, Esztergomban pedig 150 millió forinttal kevesebb lesz a városi kasszában.

Kapnak segítséget végül a városok?

A korábbi rövidebb, határozott idejű sztrájkok nem voltak hatásosak, így kedden határozatlan idejű sztrájkba léptek a Continental makói gyárának dolgozói. A cég tavaly nyáron mondta föl a 23 éves kollektív szerződést, mert elavultnak tartotta azt. Az új megállapodásról – kisebb megszakításokkal – decemberig folytak a tárgyalások, de nem tudtak egyezségre jutni.

Péntekre aztán véget ért a munkabeszüntetés, miután a cégvezetés az év végéig felajánlotta a korábbi kollektív szerződés visszaállítását. Ezt a jövő héttől érvénybe lépő új járványügyi szabályokra hivatkozva tették meg a vállalat irányítói.

Sikerül egyezségre jutni az idén?

A hét képe: a tesztelésre most bemutatott Mol Bubi 2.0

© BKK

4062 egészségügyi dolgozó döntött úgy, hogy nem írja alá a szerződést, amelynek értelmében a továbbiakban nem közalkalmazotti, hanem egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozik tovább – tette közzé az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az ő olvasatukban ez siker, a most kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét.

A részletekből az is kiderül: az egészségügyi szakdolgozók közül 2543-an mondtak nemet az új jogviszonyra, és 842 orvos tagadta meg az új szerződés aláírását, helyettük a korábban más jogviszonyban foglalkoztatottak közül csak 420-an érkeztek.

Mi lehet a megoldás?

Egy helyi vállalkozóra cserélte le március 1-jétől a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi buszjáratokat addig bonyolító állami Volánbuszt, hiszen Márki-Zay Péter ingyenes helyi buszjáratokat ígért korábban. Két nappal később azonban a kormányhivatal határozatot küldött, amelyben visszavonták a szerződött buszokra az engedélyeket.

© hvg.hu

A Volánbusz álláspontja az, hogy nem mondták fel a 2019-től szerintük élő szerződést, sőt, ennek nem is lett volna jogalapja. A kormányhivatal szerint a hétfőtől szerdáig forgalomban lévő buszok azok a járművek voltak, amelyekre egyáltalán nem adtak ki engedélyeket, a hatósági engedélyt ugyanis hat helyett csak négy busz kapta meg, a másik kettőt a magánvállalkozó a BKK-tól bérelte. Így most, hogy az önkormányzat köteles kijelölni az új közszolgáltatást végzőt, nincs más választás, marad az állami Volánbusz Zrt. a ritkább járataival, a város számára pedig drágábban.

Hogyan tovább innen?

Közzétette a KSH a részletes számokat, hogyan jött ki az 5 százalékos GDP-csökkenés 2020-ban. Jól látszik nemcsak az, hogy a tavaly tavaszi lezárások okoztak nagy károkat, hanem az is, hogy igazán a szolgáltató szektor leállása rántotta mélybe a gazdaságot.

2021 sem indult jól, a magyar ipar gödörbe lépett, 2,8 százalékos visszaeséssel indult az év, bár legalább az egy hónappal korábbihoz képest sikerült növekedést elérni. Igaz, itt csak közvetetten a járvány az ok, a globális chiphiány miatt kellett az autógyáraknak visszafogniuk a termelésüket. A kiskereskedelmi forgalom pedig 1,8 százalékkal esett vissza, ami azt mutatja, hogy sokan spórolnak elhúzódó válságtól tartva.

Mit tegyünk, hogy gyorsan kijöjjünk a válságból?

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Palkovics: A cégvezetőkre és a dolgozókra kell hagyni, mi legyen a home office sorsa

A határon túlra átjáró dolgozók helyzetéről és a turizmusról is tárgyalt Palkovics László az osztrák …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: