Otthon / Friss hírek / Gyerekfelügyelet: önkéntességet, soron kívüli oltást követelnek a pedagógusok

Gyerekfelügyelet: önkéntességet, soron kívüli oltást követelnek a pedagógusok

A gyerekfelügyeletre jelentkező pedagógusok soron kívüli oltását, a gyerekükkel otthon maradó szülők jövedelempótló támogatását, az ügyeletre beadott gyerekek rendszeres tesztelését sürgeti a kormányhoz írt nyílt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Nyílt levelet írt a kormánynak címezve a  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete XXIII. Kongresszusa, amelyben amellett, hogy örömüknek adnak hangot a közoktatási intézmények zárása miatt, számos követelést is megfogalmaznak

A határozat megjelenése után bejelentett gyermekfelügyeletre reagálva kifejtik, hogy a dolgozók veszélyeztetése helyett a családok pénzügyi támogatását kellene megvalósítani. A Kongresszus elítéli, hogy a kormány alig pár órás eltéréssel saját határozatát írja felül: ezzel ellehetetleníti, hogy akár a dolgozók, akár a munkáltatók fel tudjanak készülni a zárással járó feladatokra.

Megerősítik korábbi követelésüket, mely szerint  soron kívül be kell oltani valamennyi, a gyermekek, tanulók gondozásával, nevelésével, oktatásával foglalkozó dolgozó közül azokat, akik oltásra jelentkeznek, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal, a már bezárt bíróságok munkavállalóihoz hasonlóan.

Követelik továbbá a gyermekükkel otthon maradó szülők jövedelempótló támogatását és a munkáltatók támogatását a további álláshelyek megszűnésének megakadályozására, valamint azt, hogy rendelje el a kormány a zárás idejére a gyermekükkel otthon maradó szülők felmentési és felmondási tilalmát.

Azt írják, hogy a gyerekfelügyeletben kizárólag önkéntesek és külön díjazás fejében vegyenek részt, a jelentkezők közül pedig haladéktalanul oltsák be azokat, akik ezt igénylik, továbbá rendszeresen teszteljék a felügyeletre beadott gyermekeket.

Az érdekvésők álláspontja szerint ha ez nem valósítható meg, akkor ne a nevelési-oktatási intézményekben szervezzék meg a gyermekfelügyeletet. Elegendő önkéntes híján pedig – tekintettel arra, hogy nem szakmai munkáról van szó – más munkakörben és munkahelyen dolgozó önkéntesek átirányításával oldják meg a felügyeletet! Dolgozzanak ki rendszert annak ellenőrzésére, hogy csak a ténylegesen felügyeletre szoruló gyermekeket fogadják az intézmények – követelik az érdekvédők.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Palkovics: A cégvezetőkre és a dolgozókra kell hagyni, mi legyen a home office sorsa

A határon túlra átjáró dolgozók helyzetéről és a turizmusról is tárgyalt Palkovics László az osztrák …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: