Otthon / Friss hírek / Nem épül meg a balatonvilágosi szállodaszörny

Nem épül meg a balatonvilágosi szállodaszörny

A Fidesz képviselőjének tiltakozására villámgyorsan reagált a kormány. Éjjel már törölték is a vitatott programot.

hvg.hu hétfőn beszámolt róla: Balatonvilágos önkormányzata az Alkotmánybírósághoz és a Pécsi Törvényszékhez fordult az egykori aligai úttörőtábor helyére tervezett 92 lakásos, hétszintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonásáért, azonnali jogvédelmet is kérve. A beadvány szerint a tervezett építmény teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig nem biztosítja az önkormányzat elővásárlási jogát a bárki által megközelíthető parti sáv, illetve sétány kialakítására, amit a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmaz.

Az ilyen ügyekben szokatlan módon hirtelen melléjük állt Witzmann Mihály siófoki mérnök-informatikus, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki kijelentette: „mindent el fogok követni azért, hogy a látványterveken látható betonmonstrum ebben a formában ne épülhessen meg Balatonvilágoson!”.

És lám, a hétfő késő esti Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amely a Balatonvilágos közigazgatási területén szállodafejlesztésre, valamint ahhoz kapcsolódó ingatlanfejlesztésre szánt helyrajzi számok közül törli az 1392-est, vagyis a volt úttörőtábort.

Pedig az összesen 2308 négyzetméteres bruttó alapterületű lakóépületre éppen a kormány intézkedése alapján adott ki március 4-i keltezéssel építési engedélyt a Somogy megyei kormányhivatal egy olyan cégnek, amelynek közvetett tulajdonosai között Sárhegyi Zoltán ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegált tagja is megtalálható.

2020 augusztusában ugyanis a kormány külön erre a balatonvilágosi telekre szabott meg olyan részletszabályokat, mint hogy az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 16,5 méter, és bármely épület által elfoglalt beépített alapterület meghaladhatja az övezetben kialakítható legkisebb telekméret és a megengedett legnagyobb beépítési százalék szorzatának kétszeresét. Azt is rendeletbe foglalták, hogy parti sétány és közhasználatú strand nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn, és ha mindez ellentétes az országos településrendezési és építési követelményekkel vagy a helyi szabályokkal, akkor ez utóbbiakat nem kell alkalmazni.

Most ezeket a rendelkezéseket is törölte a kormány, úgy, hogy ez a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik – vagyis ennek alapján az építési engedélyt bizonyosan visszavonják. Witzmann Mihály pedig tett egy nagy lépést jövő évi újraválasztása érdekében.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Változás lesz októbertől – figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől. Változás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: