Otthon / Egyéb / Légszomj a falun – így érinti a vidéket a Covid-járvány
Hodász, 2020. március 20. Baráth Zoltánné (j) és Varga Nóra, a helyi szociális központ dolgozói ebéddel érkeznek egy idős ember portájához Hodászon 2020. március 20-án. A központ a koronavírus-járvány miatt nem fogadja a település időseit, a munkatársak viszik ki az ebédet, segítenek a bevásárlásban és kiváltják a gyógyszereket. MTI/Balázs Attila

Légszomj a falun – így érinti a vidéket a Covid-járvány

Oltástagadás, maszkhiány, katonai járőrözés és tragikus halálesetek. A Viharsaroktól a Balaton-felvidékig kérdeztünk utána, mennyire sújtja a vidéket a pandémia.

A koronavírus-járvány kezdete óta megy a – betegek szemszögéből méltatlan – pingpong az adatokkal: Budapest vagy a vidék a fertőzöttebb-e? Nagy vonalakban az volt a tapasztalat, hogy az első, viszonylag enyhe hullám a fővárosban volt súlyosabb (emlékezetes, hogy ekkoriban külön megadták a budapesti és a vidéki fertőzöttek és elhunytak számát a kormányzati jelentések, bár az adatok azóta is elérhetők, már nem hangsúlyozzák őket naponta), a második hullám már nem válogatott, igaz, jó részében a fővárosi fertőzöttek száma kisebb volt annál, mint ami a lakosságarányból következne, a harmadikban pedig – mivel a vírus mindenhol szedi áldozatait – végképp elérte a legkiesőbb falvakat is a Covid. Müller Cecília országos tiszti főorvos nemrégiben beszélt arról, hogy a települések 99 százalékában jelen van a fertőzés.

Körbekérdezésünk során arra voltunk kíváncsiak: mennyire érinti súlyosan a vidéket a járvány? Mennyire vették és veszik komolyan a kisebb településeken (ahol a harmadik hullámig például nem kellett maszkot hordani az utcán) a Covidot és az előírásokat? Mennyire változtatott az ő életükön a koronavírus? Mennyire népszerű az oltakozás? Az ország négy fertályán kérdeztünk meg helyieket: Somogy, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye egy-egy, más hátterű és méretű települése képviselteti magát a cikkben egy-egy megszólalóval.

Büssü, Somogy

Büssü négyszáz lelkes kis falu Somogy megye keleti szegélyén, közel a tolnai megyehatárhoz. Hortobágyi Rózsa, a helybeliek egyike azt mondja, a Covid-járvány nem válogatott, községüket is telibe kapta, magyarokat és cigányokat egyaránt. „Egy 75 éves férfi is meghalt, meg a felesége is, ők rákos betegek is voltak” – kezdte sorolni az áldozatokat Rózsa, aki szerint mindegyik szomszédja elkapta már a vírust. Volt olyan ismerőse a faluban, aki februárban be lett oltva, de később elkapta a koronavírust, és pár nappal a második oltás előtt életét vesztette.

Hortobágyi Rózsa múlt kedden kapta meg a kínai vakcinát, szerinte „a vidéknek ez jár”.

A kínai Sinopharm-vakcina.

Próbálkozott ugyan a doktornőnél, hogy a Pfizert kapja, de nem járt sikerrel. „Sok problémánk van, nekem is, a páromnak is, szívbetegek vagyunk, magas a vérnyomásunk” – mondta.

Szerinte a második hullám viselte meg a legjobban Büssüt, és „a nehezen kezelhető emberek vitték a faluba a vírust.” Hozzátette, tesztelés szinte nem is volt a faluban. Megkérdeztük, mennyire tartották be helyben a járványügyi előírásokat a helyiek, a válasz pedig lelombozó volt:

Nehéz betartani a törvényt, ha még maszkra sincs pénzük az embereknek. Sok ember is úgy jár boltba, hogy egy bemegy maszkban, kijön, majd odaadja a vele lévő családtagjának, barátjának a sajátját, többen használják egymás után.

Hortobágyi Rózsáék életét is átalakította át a Covid, nem mennek sehova, csak a saját kertjükbe. A lányáék kéthetente bevásárolnak nekik, kiváltják és hozzák a gyógyszereket, ők pedig türelmesen várják a járvány végét.

Dörgicse, Veszprém

A balaton-felvidéki Dörgicse sem úszta meg a koronavírust. Restár Zsófia elmondta, hogy körülbelül tíz emberről tud a községben, aki megküzd(ött) a Coviddal. A helyi kisbolt több dolgozója is lebetegedett, az üzlet már több mint két hete zárva van.

Az alig 300 lakosú falu megúszta az előző járványhullámokat, Zsófia szerint emiatt „sokan azt gondoltuk néha, nincs is járvány”. Ez persze megváltozott, és az oltási programba is beszálltak: „behívták a férjemet is oltatni, azt mondta, a sorban előtte és utána is dörgicsei állt”. Ő is megkapta a vakcinát, összességében szerinte aki regisztrált Dörgicsén, azt már beoltották. Sokan persze nem akarnak oltatni,

vannak itt Covid- és oltástagadók is.

Ami jó hír, hogy nem tud dörgicsei halálos áldozatról.

Az előírásokat változóan tartották be a helyiek, a különböző összejövetelekre azonban egyre kevesebben mentek el, ahogy szélesedett a járvány. Az ellenőrzés szele a falut is megcsapta, hozzájuk egyszer fegyveres katonák csengettek be, mert megállt előttük egy idegen autó, nyilván azt akarták jelezni, nem jó ötlet ilyenkor találkozgatni. Máskor pedig egy járőröző rendőrautóból szóltak ki, amikor az utcán maszkot nem viselő, épp kocogó ismerősükkel beszélgettek, hogy tartsák a távolságot.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Reggel óta nem működik az állami védettségi applikáció

Péntek reggel óta nem működik az előző este megjelent, a koronavírus elleni védettséget igazoló mobilos alkalmazás, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: