Otthon / Friss hírek / A nyugdíjkorhatár emelkedik, vele a rendszer igazságtalansága is nő

A nyugdíjkorhatár emelkedik, vele a rendszer igazságtalansága is nő

Idén is emelkedik a nyugdíjkorhatár: aki 1956-ban született már csak 64,5 évesen hagyhatja hátra a munka világát. Korkedvezményt csak a nők 40 jogosultjai élvezhetnek. Közben viszont az új és a régi nyugdíjasok juttatása között egyre nagyobb a különbség azonos szolgálati idő mellett is.

Minden évben változik Magyarországon a nyugdíjkorhatár, így idén sincs ez másként. Az idei küszöbértékeket a Profitline összesítette a társadalombiztosítási szabályok alapján.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

  • 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  • 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  • 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  • 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  • 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  • 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  • 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

 

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, vagyis a nők 40 kedvezménnyel lehet korábban nyugállományba vonulni.

De nőnek a nyugdíjkülönbségek is: ugyanannyi ledolgozott esztendő és hasonló bér mellett is akár másfélszer több nyugdíjat is kaphat, aki idén megy nyugdíjba, mint az, aki a korábbi években tette ezt meg – írta meg a Blikk, amely felhívja a figyelmet, hogy a reálbérek emelkedésétől függ a valorizációs érték nagysága is, amit a nyugdíj kiszámításakor használnak.

Így ha ez az összeg magas, a vele kiszámolt nyugdíj is több lesz, mégpedig egyik évről a másikra. Idén ez az érték 9,7 százalék.

“Nem a kompenzáció, hanem a nyugdíjrendszer átalakítása jelentene megoldást, például a nyugdíjplafon bevezetése, azaz, hogy egy bizonyos összegű járulék fölött már ne lehessen többet befizetni. Így a nyugdíjak közötti hatalmas különbségek is megszűnnének” – kommentálta ezt Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint most nem várható el, hogy a kevesebb járulékot fizető személy, még ha hasonló pozícióban is volt egykor, több pénzt kapjon, mint az, aki több járulékot fizetett.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Próbababával együtt lopta el a ruhát egy ittas budapesti férfi

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitányságán lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást F. Sándor ellen, számolt …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: