Otthon / Friss hírek / Az igazgatók a kellő rugalmassággal járjanak el a diákok hiányzásaival – írta az iskoláknak Kásler Miklós

Az igazgatók a kellő rugalmassággal járjanak el a diákok hiányzásaival – írta az iskoláknak Kásler Miklós

Az óvodákban el kell kerülni a csoportok összevonását, az iskolákban nem lehet keverni a jelenléti és az online oktatást, az iskolák kapnak fertőtlenítőszert és érintésmentes hőmérőket, az igazgatók pedig a gyerekek hiányzásaival kapcsolatban a kellő rugalmassággal járjanak el – olvasható abban a Telex birtokába jutott levélben, amelyet Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere küldött ki április 16-án az iskolák vezetőinek.

A levél a következő fontosabb ajánlásokat, kéréseket és utasításokat tartalmazza:

Óvodák – Az óvodákban elrendelt rendkívüli szünet április 19-ével megszűnik, ettől a naptól kezdve tehát az óvodai nevelés ismét jelenléti formában zajlik. A minisztérium azt kéri: a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelenlévő gyermekek létszáma. A gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy elkerüljék a gyerekek keveredését.

Alsó tagozat – Április 19-től az általános iskola 1–4. évfolyamai rendes munkarendben működnek, és jelenléti oktatást folytatnak.

Felső tagozat – Május 10-ig az általános iskolák 5–8. évfolyamai továbbra is tantermen kívüli digitális munkarendben tanulnak. Ha a szülők igénylik a gyermekek felügyeletét, akkor ezt május 10-ig továbbra is meg kell szervezni az iskolában a veszélyhelyzet ideje alatt, és az étkezést is biztosítani kell.

Óvintézkedések az iskolában – Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell. Az iskolák kapnak fertőtlenítőszereket, és ahol igénylik, vagy ahol elromlottak az eszközök, oda a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. küld új digitális érintésmentes hőmérőket.

Hiányzások – A miniszteri levél azt írja: „a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el” az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni. A tanév előtt kiadott intézkedési terv is rögzíti, hogy veszélyeztetett tanuló esetén szülői kérelemre igazgatói döntés alapján lehetőség van arra, hogy az illető otthonról kapcsolódjon be az oktatásban.

Részlet a levélből

Nem lehet hibrid oktatást folytatni – A miniszteri levél szerint „jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható”. Azoknak a diákoknak, akik igazoltan otthon maradnak, el kell juttatni a tananyagot. „Ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára” – áll a levélben

Osztályozó vizsga – Kásler Miklós emellett felhívja az igazgatók figyelmét arra, hogy az igazolt és igazolatlan hiányzásokra vonatkozó szabály változatlanul érvényes. 250 óránál több hiányzás esetén, amennyiben a tanuló teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, osztályozó vizsgát kell tenni. „Kérem az érintett szülőket is tájékoztassák arról, hogy az osztályozó vizsga egy lehetőség, amivel eredményesen a kellő tudás birtokában tudják lezárni a gyermekeik a tanévet, ennek szükségességét pedig a pedagógusok és az intézmény tudja reálisan megítélni, ezért bízzanak az ő döntésükben.”

Iskolák, osztályok bezárása fertőzések esetén – Ha hétfőtől valamelyik iskolában igazoltan megjelenik a Covid–19-fertőzés, a miniszteri levél szerint „az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve” az óvodákban és általános iskola alsó tagozatán az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, az operatív törzs pedig tantermen kívüli digitális munkarend elrendeléséről dönthet.

telex.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: