Otthon / Egyéb / Itt a Fidesz terve: akciós áron vehetnék meg önkormányzati lakásukat a budai Vár lakói
Image: 73890452, Felújított épület a Bécsi kapu tér 1 szám alatt., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Itt a Fidesz terve: akciós áron vehetnék meg önkormányzati lakásukat a budai Vár lakói

Két héten belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők nagy részének – nyilatkozta 24.hu-nak az előterjesztésen dolgozó Böröcz László fideszes parlamenti képviselő.

A kormánypárti politikus elmondta, nem kizárólag az I. kerületi önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét célozza majd a javaslat, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlant, amit bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket. Igaz, ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok elsősorban a budai Várban vannak. A rendszerváltás után ugyanis a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvásárolhatták a bérlők, de kivételt képeztek ez alól az I. kerületi műemléképületek lakásai. Az akkori döntés értelmében ezeket nem alakíthatták társasházzá, a lakásokat nem albetétesítették. Mivel nem lehetett privatizálni az ingatlanokat, önkormányzati tulajdonba kerültek.

MOHOS MÁRTON / 24.HUBöröcz László fideszes parlamenti képviselő

Böröcz László közölte, sok elégedetlen megkeresést kapott az I. kerületi lakóktól azután, hogy a Budavári Önkormányzat a párbeszédes V. Naszályi Márta polgármester vezetésével – aki 2019-ben 21 év után váltotta le a fideszes Nagy Gábor Tamást – új lakásrendelet megalkotásán kezdett dolgozni. Ennek részleteiről, illetve a vári lakások meglehetősen kényes helyzetéről alábbi cikkünkben számoltunk be részletesen:

KAPCSOLÓDÓ
Óriási hiányt okoznak a bérlakások, a polgármester emelné az árakat, de a lakók panasza is jogos

Új lakásrendeleten dolgozik az I. kerület vezetése, ami megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját, az ingatlangazdálkodás ugyanis évente több száz millió forint hiányt okoz a költségvetésben. A bérlők aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a terv ellen. V. Naszályi Márta a választási kampányban azt ígérte, kezdeményezik, hogy a lakók megvehessék a lakásokat, most azonban azt mondja, erre nincs lehetőség. A polgármester szigorúan lépne fel az Airbnb-zők ellen, és bíróság elé vinné Bayer Zsolt lakásügyét.

A Fidesz politikusa március közepén konzultációt indított a budavári önkormányzati lakások ügyében. Ezen a képviselő közlése szerint körülbelül 500 család vett részt, így az ő igényeik alapján kezdeményezik majd a módosításokat.

A tervekről szólva Böröcz László elmondta, azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg vári lakásukat, hasonló feltételekkel, hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani, mint azoknak, akik megvásárolhatták bérleményüket.

Vagyis várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik majd meg lakásukat. 

Mint mondta, a lakások értékbecslését, valamint az adásvételek lebonyolítását tulajdonosnak, vagyis a Budavári Önkormányzatnak kell majd elvégeznie. Hozzátette, elképzelései szerint a kedvezmény azokra is vonatkozik majd, akik örökölték a bérleti jogot, vagyis felmenőjük bérlőként megvásárolta volna a lakást a rendszerváltás után, de nem tehette, ezt követően pedig a családban maradt az ingatlan.

Azt pontosan nem tudni, hogy összesen hány ingatlan kerülhet önkormányzatiból magántulajdonba, ha a törvényjavaslatot elfogadják majd, de feltehetően az ingatlanok többségét megvennék a bérlők. Erre abból is lehet következtetni, hogy V. Naszályi Márta polgármester korábban azt közölte lapunkkal, hogy az 1412 I. kerületi önkormányzati lakás közül 972-t „szociális alapon” adnak ki. Ezt a jelképes bérleti díjat pedig többségében azok fizetik, akiknek családja már 1990-ben is a Várban laktak. Többek közt ezen a bérleti díjon kíván emelni az új rendelettel a polgármester, ám nem mellékes – és így a bérlők panasza is érthető –, hogy a polgármester a 2019-es választási kampányban nem díjemelést ígért, hanem azt (és lényegében szó szerint ez szerepelt az ellenzék helyi választási programjában is), hogy kezdeményezi, hogy a lakók megvehessék majd a lakásaikat, ezt azonban nem tette meg.

Ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy a végül fideszes kezdeményezésű lakásvásárlási lehetőség azokra is vonatkozik-e majd, akik cserével, vagy pályázat útján jutottak hozzá vári ingatlanjukhoz. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint ezt a kérdést az egész önkormányzati bérlakásrendszerrel összhangban érdemes vizsgálni. Egyelőre tehát nem dőlt el, hogy például Bayer Zsolt, illetve családja megveheti-e majd a különös körülmények közt megszerzett vári önkormányzati lakását.

Többek közt a Fidesz-tag újságíróról és családjáról a 24.hu derítette ki, hogy ugyanazzal a trükkel két vári önkormányzati lakást is megszereztek. Mindkét alkalommal egy pilisszentkereszti ház tulajdonjogát cserélték az I. kerületi lakások bérleti jogára, majd rögtön visszavásárolták a Pest megyei ingatlant. A csereügyletekre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga csakis másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, pénzért nem megvásárolható. Bayer viszont fizetett – ezt az Azonnalinak adott interjújában ismerte el. Szerinte egyébként mindenki így szerzett lakást a Várban, mindenki bele van kényszerítve, hogy törvénytelenséget kövessen el. Lakásszerzésének körülményeit egyébként először letagadta lapunknak Bayer, majd miután szembesítettük információinakkal, elismerte, hogy nem mondott igazat. Utóbbi ügyet különben bíróság elé viszi az önkormányzat, mert a polgármester szerint ezzel „Bayer Zsolt ország-világ előtt bejelentette, hogy törvényt sértett”.

MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTIA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j3), Bayer Zsolt újságíró (j4), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke (j5) és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j7) a párt 31. születésnapi ünnepségén a Fidesz Lendvay utcai székházában 2019. március 30-án.

Figyelemre méltó, hogy az utóbbi években a Fideszhez közeli fontos emberek egymás után döntöttek úgy, hogy önkormányzati lakásba költöznek a budai Várban. A 24.hu cikksorozatban mutatta be az ingatlanszerzések körülményeit. Így jutott lakáshoz többek közt:

Önkormányzati lakásban lakik Nagy Gábor Tamás, az I. kerület volt fideszes polgármestere és szülei is.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: