Otthon / Egyéb / Háztartások ezreit nyomoríthatja meg a hitelmoratórium vége

Háztartások ezreit nyomoríthatja meg a hitelmoratórium vége

Orbánék “gazdaságvédelméről” ismét kiderült, hogy segítség helyett csak kárt okoz a magyar embereknek.

2021. június 30-án ismét elkezdődik azon háztartások számára a hitelek törlesztése, amelyekben eddig a moratórium miatt szüneteltek. A kormány elméletben a lakosságot érő nyomást próbálta meg ezzel a döntéssel enyhíteni.

Azonban a Fidesz felelőtlensége, a tervezés hiánya és a valódi segítség elhanyagolása miatt hosszútávon most a magyarokon csattan az ostor.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy ezer fős, reprezentatív közvélemény-kutatást készített a háztartások várható helyzetéről a moratórium lejárta után. Ebből pedig kiderül, hogy hatalmas a baj.

A felmérésben résztvevő háztartások 11 százalékának volt moratóriumban lévő hitele. Bár ez elsőre nem tűnik soknak, figyelembe kell venni, hogy kiket érint ez a legjobban. A havi törlesztés ugyanis átlagosan a jövedelmek több mint egy harmadát (37 százalékát) tenné ki.

Ez ijesztően magas, és persze a legszegényebbek fogják ezt is megszenvedni:

UGYANIS AZOK A HÁZTARTÁSOK, AMELYEK KEVESEBB, MINT HAVI 150 EZER FORINTBÓL KÉNYTELENEK MEGÉLNI, JÖVEDELMÜK 72%-ÁT VESZÍTENÉK EL, HOGY TÖRLESZTHESSENEK.

Ilyenkor lehetne savanyúan azt kérdezni, hogy “minek vesz fel hitelt az, aki szegény?” De itt lép be a képbe az a felfoghatatlan kár, amelyet az Orbán-kormány a magyar gazdaságnak okozott.

A járvány következtében kialakult gazdasági válság nagy hatással volt a lakosság jövedelmére. A munkahelyek elvesztése és a bérek csökkenése olyan probléma, amely szinte minden családban megtalálható. A Fidesz pedig a valódi segítség helyett magára hagyta azokat, akik kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A közvélemény-kutatásból pedig kiderül, hogy milyennek látják a jövőt azok, akiknek veszélybe került a megélhetése.

A megkérdezettek 37! százaléka szerint romló pénzügyi helyzetbe fog kerülni háztartása a következő évben.

44 százalékuk szerint stagnálni fog, azonban a hiteltörlesztés vasökle számukra is komoly fejfájást fog okozni. Mindössze a megkérdezettek 19 százalékának lesz jobb a következő év, ami közel sem olyan magas, mint amit Orbán ígért.

Itt természetesen komoly különbségek vannak abban, hogy ki hol él. Érdekes módon a vidéki városok lakossága számít a legkisebb visszaesésre, itt körülbelül a megkérdezettek egyötödét érinti a romló jövedelem.

Azonban a főváros és a falvak lakói komoly romlásra készülnek. Itt a moratóriumos háztartások kicsit kevesebb, mint fele komoly visszaesésre számít.

Itt a bizonyíték, hogy Orbánék semmit nem segítettek a járvány okozta válság miatt nehéz helyzetbe került embereken. Sőt, nem csak, hogy nem segítettek, egyenesen rontottak.

A gazdaság szétverése, a lakosság kiszolgáltatása és a dolgozók ellehetetlenítése miatt a Fidesz rengeteg háztartást lökött a tönk szélére. Matolcsy és az MNB ismét tévedett, a hitelmoratórium lejárta csak még több szenvedést fog hozni a magyaroknak.

Ezt megakadályozhatták volna azzal, hogy rendes gazdaságvédelmi lépéseket tesznek. Olyan döntéseket, amely kivételesen nem a saját zsebükket tömte volna, hanem a magyarok túlélését segítené. De nem ez tették.

ÉS TERMÉSZETESEN MEGINT A SZEGÉNYEBBEK SZÍVJÁK MEG. NEM ORBÁNÉK, NEM A HAVEROK, NEM A FIDESZ-CSICSKÁK. HANEM AZ ÁTLAG MAGYAR.

delsomogy.ezalenyeg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Próbababával együtt lopta el a ruhát egy ittas budapesti férfi

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitányságán lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást F. Sándor ellen, számolt …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: