Otthon / Friss hírek / 2022-ben sem kapják vissza az önkormányzatok az egyik legfőbb bevételüket

2022-ben sem kapják vissza az önkormányzatok az egyik legfőbb bevételüket

A gépjárműadóból várható teljes, 90,5 milliárd forint bevételt betervezte a Pénzügyminisztérium a 2022-es központi költségvetésben a járvány elleni védekezési alap bevételeként, derül ki egy az Országgyűlésnek frissen benyújtott tervezetből.

Mint ismert, a kormány a járványhelyzetre hivatkozva vonta el az adóbevétel 40 százalékát az önkormányzatoktól, majd a járványvédekezési alapba csorgatta azt át. A Pénzügyminisztérium összesen 166,8 milliárd forint bevételt tervezett be a járványvédekezési alapba, ahova emellett befolyik még várhatóan 76,3 milliárd forint a kiskereskedelmi különadó révén.

A gépjárműadó (volt) a helyi önkormányzatok egyik utolsó megmaradt saját bevéte.

Erre figyelmeztet Lengyel Róbert siófoki polgármester keddi Facebook-posztja is, melyben a városvezető is megjegyzi,

lassan már alig marad bevételi forrása a településeknek, Siófoknak, pontosabban a siófoki polgároknak és ez a „sarc”, (de nevezzük udvariasan bevétel-kiesésnek) idén nagyon fog hiányozni a kasszából.

Siófok korábban egészen furcsa helyzetbe került, hiszen a kormány kikötése alapján azon városoknak, amelyeknek a lakosságszáma meghaladja a 25 ezer főt, nem számíthattak az iparűzési adó kompenzációjára. Siófok pedig a határon billegett és különféle adatbázisok eltérő számokról tanúskodtak. Végül banki hitelt ajánlottak az ellenzéki vezetésű balatoni városnak, amely azonban nem kívánja magát eladósítani.

Emlékezetes, Dunaújváros és térsége önkormányzatainak több mint 220 millió forintos bevételkiesést okozott a gépjárműadó elvonása. Kálló Gergely, a Jobbik és az MSZP által is támogatott országgyűlési képviselőjelölt (egyben a térség jelenlegi parlamenti képviselője) petíciót indított annak érdekében, hogy a kormány kompenzálja az így kieső hiányt. Erről ebben a cikkben írtunk:

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Úton van a “mestervakcina” az átkozott vírus ellen

Jó kezdeti kísérleti eredményekről számolt be a CureVac NV biotechnológiai cég és a GlaxoSmithKline Plc …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: