Otthon / Egészségügy / Müller Cecília: Csak idő kérdése, hogy az indiai mutáns is megjelenjen Magyarországon

Müller Cecília: Csak idő kérdése, hogy az indiai mutáns is megjelenjen Magyarországon

A vírusnak ez a változata a környező országokban már felbukkant, nálunk viszont továbbra sem azonosították. Az országos tiszti főorvos szerint ez azonban csak idő kérdése.

Mostantól a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni érvényes regisztráció esetén – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az orosz oltóanyagon kívül további két vakcinára, az AstraZeneca és a Sinopharm oltására lehet időpontot foglalni online.

Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy a második oltást is kérni kell, mert a teljes védettség csak így érhető el.

Mint mondta, az indiai mutánst továbbra sem azonosították Magyarországon, de ez valószínűleg csak idő kérdése. Az indiai variáns kétféle mutációval rendelkezik, azonban a klinikai képe alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést a britnél, amely itthon elterjedt.

Müller Cecília azt kérte, hogy azok is oltassák be magukat, akik 3 hónapon belül estek át a fertőzésen. Szerinte akinél enyhe lefolyású volt a betegség, ott feltételezhető, hogy csak kisebb védelem alakult ki, úgyhogy már csak ezért is érdemes oltatni.

A tiszti főorvos megosztotta, hogy a fiatalok esetében a jövő hét második felében kezdődhet az oltás. Müller Cecília jelezte: a 16 és 17 éveseknél szülői hozzájárulásra van szükség.

A tájékoztatóján elhangzott, hogy megkezdődött a háziorvosok díjazása, amit azért osztanak ki, amiért hétvégén is oltottak. Müller Cecília azt mondta:

1305 háziorvosi praxisnak mintegy 92 millió forintot fizetnek ki, ami átlagosan 70 ezer forintot jelent.

A tájékoztató végén Müller arról beszélt, hogy a fertőzéseket 80 százalékban a kezünkkel terjesztjük, ezért nagyon fontos, hogy alaposan és helyesen tisztítsuk meg a kezünket. Szerinte fontos, hogy kézmosáskor az ujjvégeket és a hüvelykujjat is megtisztítsuk, mert ezek általában elmaradnak.

hvg.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: