Otthon / Egyéb / Hitelből él a magyar és sokan bajba kerülnek majd a moratórium megszűnése után

Hitelből él a magyar és sokan bajba kerülnek majd a moratórium megszűnése után

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ezer fős, reprezentatív felmérése alapján a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá a hitelmoratórium megszüntetése után.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy ezer fős, reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásban vizsgálta a lakossági hitelmoratórium megszűntetésének hatásait a háztartásokra. A hitelmoratóriumot a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése érdekében vezették be 2020-ban és 2021. június 30-ig hosszabbították meg. A háztartási hitelállomány 57%-a volt moratóriumban 2020 végén – írja a Portfólio.

A megkérdezett háztartások 11%-ának volt moratóriumban lévő hitele idén áprilisban, a moratóriumban lévő hitelek havi törlesztése a háztartások jövedelmének átlagosan több mint egy harmadát (37%-át) tenné ki. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszűntetése után a törlesztés jövedelmük 72% feletti részét emésztené fel.

A lap szerint riasztó a helyzet, ha a háztartásokat egy éven belüli várható pénzügyi helyzetük alapján vesszük górcső alá.

És mi erre a magyar kormány válasza? “Százmilliárdokat hagy a kormány az embereknél a hitelmoratóriummal”. Azt viszont egészen könnyen elfelejtették, hogy ki juttatta oda a magyar családokat, hogy egyébként hitelből kénytelenek élni. Pont a magyar kormány az, aki egy évtizede hitelfelvételre ösztönzi és buzdítja a lakosságot.

Még a járvány előtt, 2019. harmadik negyedévének végéig csaknem 700 milliárd forinttal növekedett a háztartások hitelállománya, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ekkora adóssága 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak.

Reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon, harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben – közölte már legalább 68-szor Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Büszkén tért ki arra is tavaly év elején, hogy a 2015 óta elérhető, két éven keresztül havi ötezer forintot jelentő első házasok adókedvezményét eddig 150 ezer pár, a júliusban hatályba lépett babaváró támogatást pedig több mint 67 ezren igényelték.

A legtöbben a maximális 10 milliós összeget kérik – fűzte hozzá.

Azt már nem mondta, hogy esetleg aki valamilyen oknál fogva nem szeretne házasodni, hiába nevelne akár 4-5 gyereket is, neki nem jár “támogatás”. Apropó “támogatás”: hitel. Ami ugye Orbán Viktor szerint is kiszolgáltatottsághoz vezet.

“Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. Pénzt lehet osztogatni, de előbb vagy utóbb meg kell termelni. De olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott” – jelentette ki Orbán április elején. “Ez csak hitelből volna lehetséges, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mintha dolgoztál volna. Ez a szabály, amit az életemben megtanultam” – jelentette ki.

Magyarország Döbrögije úgy mondta ki e szavakat, hogy a családvédelmi akcióterven meg babavárókon keresztül évek óta arra buzdítja a komplett magyar lakosságot, hogy vegyen fel hitelt, és minél többet.

Mindezzel csak az a gond, hogy “mindig a ház nyer”.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ausztriában július elsejétől jönnek a komoly feloldások

Ausztriában július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: